De bouw van het zonneveld aan het Oostrumsdijkje in Houten/'t Goy vordert gestaag
De bouw van het zonneveld aan het Oostrumsdijkje in Houten/'t Goy vordert gestaag Solarcentury

Bouw zonneweide Oostrumsdijkje Houten begint op te schieten

28 januari 2021 om 18:02 Nieuwbouw

HOUTEN De bouw van het tweede zonneveld in de gemeente Houten vordert gestaag. In december begon Solarcentury met de aanleg van een zonneweide van 16,5 hectare aan het Oostrumsdijkje in Houten. Dit zonneveld gaat volgens Solarcentury en de gemeente jaarlijks 4700 huishoudens van stroom voorzien. 

De aanleg van het zonneveld ligt door de coronamaatregelen iets achter op schema, aldus site-manager Henk Haaksema. ,,Net voor de kerstvakantie moesten de meeste buitenlandse werknemers in quarantaine omdat ze hun familie wilden zien met kerst. Hetzelfde gold voor de terugkeer van de ruim vijftig werknemers naar de zonneweide in januari.” 

MODDERBAD Inmiddels zijn 1500 van de 47.000 zonnepanelen gelegd. Op dit moment speelt een andere factor de hoofdrol in de planning. Haaksema: ,,De afgelopen weken waren ontzettend nat, dus dat maakt het erg zwaar voor de werkers.” Voor de komende weken ziet het er echter weer beter uit en Haaksema verwacht dan ook dat het ‘modderzwembad’ snel verleden tijd is. ,,Vanaf dan kunnen we weer meters gaan maken”, aldus Henk.

Voor elk zonneveld geldt dat natuurontwikkeling onderdeel is van het plan. Dit is door de gemeenteraad als voorwaarde gesteld voor goedkeuring van de plannen. Voor goedkeuring werden omwonenden geïnformeerd. Er leefden wel degelijk bezwaren. Omwonenden hebben bijvoorbeeld aangegeven bang te zijn het mooie uitzicht kwijt te raken. Agrariërs hebben bezwaren omdat ook zij meer grond nodig hebben om hun mest af te kunnen zetten, maar nooit de prijs kunnen bieden die ontwikkelaars bieden. 

NATUURONTWIKKELING Naast de bouw van het zonneveld, wordt in het geval van het Oostrumsdijkje 8,7 hectare natuurontwikkeling gerealiseerd. Het nadeel daarvan, is dat agrariërs in de buurt te maken zullen krijgen met overwaaiende zaden van planten die zij onkruid noemen en door anderen als natuurontwikkeling gezien worden.  

Projectontwikkelaar Jeroen van Mensvoort zegt daarover. ‘’Met de boeren aan de noordzijde zijn afspraken gemaakt over maaibeheer en groenonderhoud zodat kruiden en zaden minder overwaaien. Wij hebben daarom samen met de omwonenden een natuurontwikkelingsplan opgesteld dat tevens de biodiversiteit op het perceel enorm zal gaan versterken.’’

Onderdeel van de natuurontwikkeling is het planten van 130 knotwilgen, 9 elzen en een beukenhaag om het zonneveld aan het uitzicht te onttrekken. Ook worden ondiepe sloten aangelegd op het perceel die een positief zouden hebben op de biodiversiteit en het waterecosysteem. 


De bouw van het zonneveld aan het Oostrumsdijkje in Houten/’t Goy vordert gestaag - Solarcentury

DROOGTE Twee van deze sloten worden volgens Solarcentrury aangesloten op de Oostrumsche Beek, waardoor het waterschap het waterbeheer kan versterken, met name in tijden van droogte of in tijden dat er plots veel water nodig is voor bijvoorbeeld de fruitgaarden in de omgeving. De beukenhaag mag niet breder worden dan 30 cm, om te voorkomen dat er veel vogels gaan nestelen, die de fruitoogst van omliggende fruitboeren negatief beïnvloeden. De bermen worden ingezaaid met bermmengsel, bestaande uit verschillende soorten kruiden.

Guus Daamen, projectmanager Zonneweide Houten Oostrumsdijkje van Solarcentrury, verwacht drukke maanden tegemoet te gaan. ‘’We verwachten dat we eind februari het laatste zonnepaneel geplaatst hebben en dat de netaansluiting gereed is. Daarna volgen de maanden waarin wij veel aan natuurontwikkeling doen, de trafostations bouwen en de middenspanningskabels aanleggen. Als alle systemen getest zijn, zullen we de zonneweide rond eind april in bedrijf kunnen nemen. In juni hopen we, na het uitgebreid testen van het monitoringssysteem, de zonneweide volledig te kunnen opleveren. Hierna zal onze monitoringsteam het overnemen en zal de landeigenaar het groenonderhoud van de zonneweide voor zijn rekening nemen.’’

MEER ZONNEVELDEN Solarcentury biedt omwonenden en geïnteresseerden de mogelijkheid mee te investeren in dit project middels crowdfunding. In februari wordt hierover meer bekend gemaakt. De aanleg van zonnevelden levert wisselende reacties op. Er zijn zowel voor- als tegenstanders.  Binnen de gemeente Houten staan meer projecten in de startblokken. Zo is er sinds maart 2020 aan het Groenedijkje in ‘t Goy een zonneveld van 14,6 hectare in werking en komt er op korte termijn een zonneveld aan de Provincialeweg in Schalkwijk van 16,4 hectare.

De bouw van het zonneveld aan het Oostrumsdijkje in Houten/'t Goy vordert gestaag
De bouw van het zonneveld aan het Oostrumsdijkje in Houten/'t Goy vordert gestaag
De bouw van het zonneveld aan het Oostrumsdijkje in Houten/'t Goy vordert gestaag
advertentie
advertentie