Afbeelding
Wes Janssen

Volkstuinvereniging opent nieuwe Complex E

Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Afgelopen zaterdag werd het nieuwe complex E van Volkstuinvereniging Wijk bij Duurstede, aan de Langbroekseweg, feestelijk geopend. ,,Dit is het resultaat van nauwe samenwerking tussen de gemeente en ons bestuur”, aldus Aad Kester, die het proces namens de vereniging begeleidde.

Toen er in maart een bericht van de gemeente kwam dat Jumbo ging uitbreiden ten koste van 1600 m2, goed voor 12 tuinen op complex A, moest er vervangende ruimte worden gezocht. In gesprekken met de gemeente kwam de plek aan de Langbroekseweg, waar vroeger ook volkstuinen waren, in beeld. Het is maar liefst 2500 m2 groot, er zijn 26 tuinen aangelegd. ,,Een mooie locatie, omringt met vruchtdragende struiken die aantrekkelijk zijn voor vogels”, volgens Xander Guldie, beheerder van het nieuwe complex.

Ook aan de biodiversiteit is gedacht bij de opzet van het beplantingsplan. Er zijn ruime groenstroken met gevarieerde beplanting, waar vlinders en bijen blij van worden. Er is al een tuinder die een torenvalk onderkomen heeft geplaatst.

TUINIEREN In coronatijd is het tuinieren populair geworden omdat de mensen aan huis gekluisterd waren en alleen maar konden wandelen en fietsen. Voor die tijd was er ook al een opmars merkbaar omdat ook jongeren zich gingen interesseren voor het telen van eigen groenten. Dat was al te zien aan het oplopen van de wachtlijsten. Wat is er nu leuker dan je eigen voedsel verbouwen, midden in de natuur waar de vogels fluiten? Je maakt contact met andere tuinders, die je met tips en recepten snel wegwijs maken. De Volkstuinvereniging heeft nu de beschikking over 5 locaties in Wijk bij Duurstede waar 250 tuinders tuinieren op zo’n 400 tuinen.

Vooraf aan de opening was er een plantenruilbeurs georganiseerd waar de tuinders overtollige plantjes konden ruilen en een loterij. Met een korte toespraak en een toast opende voorzitter Wes Janssen het complex, waarna er nog enige tijd geborreld en gesproken werd met elkaar.

Als u belangstelling heeft voor het huren van een volkstuin, en inwoner bent van onze gemeente, ga dan naar de site www.volkstuinenwbd.nl en vul onder de rubriek: aanvragen huren tuin, het formulier in.

Afbeelding
Opening complex E van Volkstuinencomplex
Afbeelding
Afbeelding
advertentie