Afbeelding
SCGK

SCGK: Jan Pieterszoon Sweelinck

22 september 2021 om 07:26 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Waar kan een concert in het kader de 400e sterfdag van Jan Pieterszoon Sweelinck, met koormuziek in combinatie met orgel, beter plaatsvinden dan in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede? Het orgel dat Albert Kiespenning in 1617 maakte voor de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede leent zich – zeker sinds het in 2019 naar Middentoonstemming is teruggebracht – bij uitstek voor dit concert. Albert Kiespenning was zeer goed bevriend met Sweelinck, en – hoewel er geen onomstotelijke bewijzen van bestaan – nemen we aan dat Sweelinck het orgel in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede wel bespeeld móét hebben.

Anthony Zielhorst gaat met zijn Collegium Musicum Amsterdam samen met Pieter Dirksen op het Kiespenning-orgel in het eerste weekend van oktober een Cd opname maken in de Grote Kerk. Al sprekend daarover werd bedacht het weekend ervoor – op zondag 26 september om 16:00 uur – hetzelfde programma als concert te brengen. U kunt daarbij zijn!

Onder anderen zullen de acht-stemmige Psalm 41 en 42 klinken. Bij het De Profundis Clamavi (Psalm 129) en Psalm 127 klinkt het Kiespenning-orgel in de rol van continuo-instrument. Naast de partij bij Psaume 23 laat Pieter Dirksen de schoonheid van het Renaissance-orgel in Middentoonstemming ook horen in een aantal solowerken (o.a. in Allein Gott in der Höh sei Ehr, SWV 299 en de Toccata a3, SWV 298).

FYSIEKE TOEGANG U bent van harte welkom in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede waar men een maximumaantal bezoekers van 100 kan ontvangen. Men noteert wel uw naam en telefoonnummer om in het kader van COVID19 bron- en contactonderzoek mogelijk te maken. En natuurlijk besluit u bij klachten om niet te komen

Maar het zal ook mogelijk zijn het concert in een live stream (zie website) mee te beleven als u er toch voor kiest niet naar de kerk te komen. 

De entreeprijs voor dit concert (ook de livestream) bedraagt € 15,--. U kunt dit (liefst) vooraf betalen maar het kan ook achteraf, zie hiervoor ook de website

advertentie
advertentie