Nikki Wijman met haar vriend Kasper van Veenendaal.
Nikki Wijman met haar vriend Kasper van Veenendaal. John Beringen

Inzameling voor hulphond Nikkie Wijman

21 maart 2023 om 16:36 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Nikki Wijman studeerde geneeskunde, maar moest deze studie noodgedwongen afbreken. De oorzaak hiervan bestaat uit een combinatie van psychische problemen. Een remedie, waarvan is aangetoond dat die hulp biedt, is om een zogenaamde ‘psychische hulphond’ op te leiden. Dat is echter een kostbare zaak; Nikki heeft daar een crowdfundingsactie voor opgezet. Een gesprek met deze jonge vrouw die openhartig vertelt over haar klachten.

door John Beringen

Nikki groeide, net als haar vriend Kasper van Veenendaal, op in Wijk bij Duurstede: ,,Ik heb de middelbare school afgemaakt en heb vervolgens mijn Bachelorgraad ‘Health & Life’ behaald waardoor ik werd toegelaten tot de Master opleiding geneeskunde.” Ze studeerde in Maastricht, maar op een geven moment liep ze vast. ,,Ik had al geruime tijd last van depressiviteit, angststoornissen en eetproblemen, maar nu is er ook een vorm van autisme bij mij geconstateerd. Je probeert dat in eerste instantie toch een beetje weg te stoppen; vooral omdat je praat over ziektes die je aan de buitenkant niet kunt zien, Studeren vormde voor mij ook een manier om de gedachten te verleggen, maar uiteindelijk bleek dat niet te werken.”

UITPUTTINGSSLAG 

Ze geeft aan dat het leven een uitputtingsslag voor haar is. Zelfstandig naar de winkel gaan is een uitdaging; het liefst zou ze helemaal niet meer buiten komen. Iedere keer als ze te veel prikkels krijgt, loopt ze vast en kan niet meer nadenken. Ze raakt in paniek en moet de situatie ontvluchten. Dit is met name het gevolg van het autisme dat bij haar is vastgesteld en heeft daarnaast natuurlijk ook een enorme wisselwerking op haar depressie en angstklachten. 

HULPHOND 

,,Mijn regiebehandelaar kwam toen met de suggestie om een psychische hulphond op te leiden. Dat kun je dan zelf doen met hulp van de hulphond-organisatie. Een hulphond kan mij op verschillende vlakken gaan helpen: structuur en ritme, altijd een maatje bij me tegen eenzaamheid, mij helpen in openbare ruimtes zoals de supermarkt en het OV, en hier signaleren wanneer het teveel wordt en ik weg moet. Maar daarnaast ook onderbreking van dwanghandelingen, lichaamssignalen herkennen, mij ‘uit mijn hoofd halen’ als ik weer oneindig aan het piekeren ben, angst verminderen. En uiteindelijk, dus ook mijn droom om geneeskunde te studeren, helpen te volbrengen. En dit zijn slechts een paar voorbeelden. Maar de opleiding kost veel geld; Ik heb al een aanvraag gedaan via de WMO, maar daar liet men weten dat dit niet werd vergoed. Vandaar dus deze crowdfundingsactie. Uiteindelijk wil ik toch weer de draad kunnen oppakken.” Ze voegt er glimlachend aan toe dat honden altijd al een belangrijke rol in haar leven hebben gespeeld. ,,We hebben vroeger thuis ook altijd honden gehad”, verduidelijkt ze. ,,Dat was ook het eerste wat ik erg miste toen ik het huis uit ging om te studeren.” 

Een week geleden is de puppy die haar hulphond gaat worden geboren; een Labradoodle. Het benodigde bedrag voor de opleiding van de hond zijn berekend door de hulphondorganisatie, en bestaan bijvoorbeeld uit het zoeken van de geschikte hond, medische keuring, eerste aanschaf van materiaal/terugkerende kosten, begeleidingsmomenten, trainingsmateriaal, lestuigjes, etc. 

INFORMATIE 

Wie meer wil weten over de crowdfundingsactie kan daarvoor terecht via de link  https://gofund.me/5ca2c563 

advertentie
advertentie