Lucy Kostenko (53): ‘Ik begin te denken dat ik hier wel oud wil worden’

10 jun, 08:00 Mensen
Agnes Corbeij
Luydmila (Lucy) Kostenko (53) uit Charkov werkt bij 't Wapen van Bunnik.
Luydmila (Lucy) Kostenko (53) uit Charkov werkt bij 't Wapen van Bunnik.

BUNNIK In de gemeente Bunnik wonen sinds een aantal maanden zo’n zeventig Oekraïners. Zij wonen zelfstandig of bij gezinnen. Langzaamaan vinden zij hun plek in de Bunnikse gemeenschap en een aantal van hen vinden ook werk. Luydmila (Lucy) Kostenko (53) is een van hen. Zij komt uit Charkov en ze werkt sinds een paar weken bij ‘t Wapen van Bunnik.

door Agnes Corbeij  

Lucy en haar dochter Sofia waren beiden in hun eigen woning in Charkov, toen de oorlog met Rusland uitbrak. ,,We wonen 30 kilometer van de grens. In de vroege ochtend van 24 februari hoorden we explosies. Toen wisten we ‘het is begonnen’.” Ondanks de dreigementen, kwam het toch onverwacht. ,,We dachten altijd dat het niet echt zo ver zou komen.”

FEESTJE Lucy denkt met veel emotie terug aan de laatste dag in vrede in Oekraïne. ,,Die dag vierden we dat Sofia haar laatste examen van haar studie Internationaal Recht had gehaald. Ze woont elders in de stad en na het feestje gingen we beiden naar ons eigen huis. Ik vond het vreselijk om van haar gescheiden te zijn op het moment dat de oorlog uitbrak.”

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Bloemen graffiti fleurt fietstunnel Cothen op
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Markering wandeltocht Santiago de Compostella Utrecht-Wijk bij Duurstede
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu Werkgroep Kromme Rijn-corridor presenteert landschapsvisie voor buitengebied tussen Utrecht, Bunnik, Zeist, Driebergen en De Bilt
PREMIUM
Afbeelding
Overig Overlast door verwarde personen groeit ook in provincie Utrecht
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Natuurorganisaties eisen verhoging waterpeil Overlangbroek en Kolland, desnoods via de rechter
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1542 handtekeningen tegen zonneveld aan de Kapelleweg in Cothen, met reactie van wethouder Kosterman