Lucia Simonse: ,,Ik houd van Wijk, maar het is tijd voor iets nieuws.”
Lucia Simonse: ,,Ik houd van Wijk, maar het is tijd voor iets nieuws.” Nieke Eigenhuis

Uit huis, uit Wijk

Mensen #wijzijnwijk

#wijzijnwijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Na achttien jaar in de binnenstad gewoond te hebben, is het tijd voor Lucia Simonse (18) om te vertrekken. Ze wil, na haar havo-eindexamens, gaan studeren in Amsterdam. ,,Ik wist altijd al dat ik uit huis zou gaan als ik ging studeren. Ik houd van Wijk, maar het is tijd voor iets nieuws.”

door Nieke Eigenhuis

Lucia wil bestuurskunde en overheidsmanagement gaan studeren. Haar interesse ligt bij maatschappelijke problemen en het ontdekken hoe de wereld bestuurd wordt. ,,Met deze studie kan je makkelijk de politieke kant op. Dat trekt me echt. Ik mocht dit jaar voor het eerst stemmen en ik ben betrokken bij Open. Ik mag af en toe meedoen met vergaderingen, dat is zo gaaf. Je krijgt dan echt een betere inkijk van hoe een stad eigenlijk werkt.”

Van die stad houdt Lucia namelijk heel veel. ,,Als iemand Wijk bij Duurstede een dorp noemt, word ik oprecht boos. We hebben stadsrechten!”, vertelt ze lachend. Lucia is opgegroeid in de binnenstad, maar dat is niet per se het leukste aan Wijk, vindt ze. Wat het zo leuk maakt voor Lucia, is de gezelligheid en het gevoel dat je iedereen kent. ,,In de binnenstad komen ouderen en jongeren bij elkaar en iedereen zegt elkaar gedag. Het is zo makkelijk om even te kletsen. Als je iemand op straat tegenkomt, sta je zo een half uur te praten.” 

Ook zwaait Lucia altijd naar dezelfde meneer als ze langs zijn huis loopt: ,,Een hele tijd geleden zwaaide ik een keer. Hij zat toen op de bank naar buiten te kijken. Nu zwaai ik altijd als ik langsloop. Ik weet niet eens wie het is, maar zo creëer je wel een band.”

Volgens Lucia hoeft er niet echt iets aan Wijk bij Duurstede te veranderen. ,,Er zijn natuurlijk standaarddingen die iedereen noemt, zoals een treinstation. Maar ik kan niet echt iets bedenken. Juist omdat ik wegga is Wijk zo goed in mijn ogen.” 

Lucia’s favoriete plek in de stad is de haven. ,,Vooral als het vaarseizoen is begonnen, ben ik er vaak te vinden. In de zomer is het echt genieten. Je komt er altijd mensen tegen. Je hoeft niet per se af te spreken om elkaar te spreken in Wijk.” 

Voor Lucia is Wijk bij Duurstede thuiskomen, vooral als ze in Amsterdam gaat studeren. “Het is echt een andere omgeving, waar ik me fijn, veilig en thuis voel.”

advertentie
advertentie