John Maas
John Maas Levitas

In Memoriam John Maas

Mensen

Op 27 juli 2021 is ons oud-bestuurslid en erelid John Maas overleden aan de gevolgen van een fietsongeluk. John was lange tijd bestuurslid en penningmeester van Levitas Gym & Dance en de laatste jaren actief betrokken bij tafeltennisvereniging Effect. Graag schetsen wij wat hij voor ons heeft gedaan en betekend.

Bij Levitas sprong John eind jaren ’90 in het gat van het vertrekkende bestuur toen zijn dochters Judy en Saskia net trainer waren bij Levitas. Via hen leerde hij turnen als sport kennen en zag hij de waarde die sport heeft voor zowel jonge kinderen als ouderen. Hoewel hij zelf geen gymnastiekachtergrond had, zelf hield hij meer van fietsen en tafeltennis, voelde hij de noodzaak om binnen het bestuur van de club actief te worden om professionalisering van de vereniging in te zetten. Als energieke, betrokken vader ging hij dan ook op zoek naar gelijkgestemden die Levitas verder wilden brengen. Zelf had hij de functie van penningmeester, al bekleedde hij -liefst áchter de schermen- bij gebrek aan overige bestuursleden soms ook andere bestuursfuncties.

Als bestuurslid heeft hij onder meer de ledenadministratie gedigitaliseerd. Facturen en andere post bracht hij zelf per fiets rond, zelfs tot in plaatsen als Lienden, en hierdoor kende hij het huis van alle sporters. Zo bouwde hij een speciale relatie op met veel van de leden. Daarbij zorgt hij er op eigen bemiddelende wijze voor dat de betalingen keurig binnenkwamen. De kas van de club groeide snel en zo kreeg hij de financiën van Levitas op orde.

In deze periode groeide de vereniging van een kleine 200 leden toen naar ruim 600 in de hoogtijdagen en werd de vereniging financieel gezond. Daar bleef het niet bij. Hij zag, samen met trainers, dat verdere innovatie nodig was om een bloeiende vereniging te blijven. Om als club te kunnen ‘concurreren’ met andere verenigingen met topfaciliteiten werd duidelijk dat ook voor Levitas de stap van een eigen turnhal noodzakelijk was.

Johns gedrevenheid en passie gingen ‘helemaal los’ toen het plan van een eigen turnhal voor Levitas een reële optie bleek. Hij heeft jarenlang, samen met anderen, aan het concept voor de turnhal gewerkt: uren en uren plannen uitwerken, berekeningen maken en in gesprek -en soms discussie- met andere partijen, zoals de gemeente en WijkSport. Na een proces van vele jaren, waarin John inmiddels een bekend persoon geworden was binnen het gemeentehuis, leken de opties voor een eigen hal te zijn vervlogen. Niet voor John. Hoe moedeloos de andere leden van het bestuur er soms ook van werden, zijn woorden bleven: “Die turnhal, wat er ook gebeurt, die komt er”. En die woorden zijn waarheid geworden, Levitas beschikt sinds 2015 over een prachtige turnhal waarin sporters van alle leeftijden met plezier bewegen.

De laatste jaren genoot John van zijn welverdiende rust en volgde hij Levitas wat meer op afstand. Hij fietste nu voor zijn eigen plezier, maakte jaarlijks meer fietskilometers dan menigeen per auto. Zo bleef hij ook zijn vrienden en vroegere contacten opzoeken. Hij speelde met veel plezier tafeltennis bij Effect, waar hij zeer gewaardeerd werd. Zijn toewijding, zijn sociale en sportieve betrokkenheid en de lange gespreksavonden vormen hierbij prominente herinneringen.

Op weg naar zijn eigen sport keek hij de laatste jaren vaak nog even de turnhal in. Even kijken, even genieten. Stil, zonder mensen af te leiden…

Ook in de toekomst blijft hij er in gedachten bij. Wat zijn we dankbaar voor zijn gedrevenheid, zijn tomeloze inzet en zijn verbondenheid met ons!

Levitas Gym & Dance en TTV Effect

woordenwolk John Maas
advertentie