Hulp bij geldproblemen
Hulp bij geldproblemen Rechtenvrij I stock

Hulp voor mensen in financiële knel

25 januari 2023 om 14:10 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE De meest laagdrempelige hulp bij problemen zoals energiearmoede blijkt het inloopspreekuur van Grip op de knip te zijn. Daar kent men alle regels voor voedselhulp, schuldhulp, energietoeslag. Zij wijzen de weg die bij de situatie van een persoon past.

Vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld (woningbouwverenigingen, sociale dienst, Humanitas, Binding, Omgevingsfonds) spraken vorige week met de raad en wethouder Jeroen Brouwer (SP) over energiearmoede.

KLANTENSPAARPAS

Het idee is om het aanvragen van Klantenspaarpas (300 euro) opnieuw open te stellen, daar zouden nog zo’n 300 mensen gebruik van kunnen maken. Dit komt uit de minima reserve van Kleinsma en er zit nog voldoende geld in de pot, aldus wethouder Brouwer.

Binnenkort komen er gelden vrij voor kleine isolatiemaatregelen om energiekosten omlaag te brengen. WoonIn (voorheen Viveste) is hier mee gestart op de Romeinenbaan flats. WoonIn onderzoekt daarnaast of groot onderhoud naar voren kan worden geschoven en dat daarbij ook naar energiemaatregelen wordt gekeken.

Bij het provinciale initiatief voor gratis spouwmuurisolatie voor huiseigenaren met een inkomen tot 120 procent van het sociale minimum worden mensen actief benaderd.

WEBSITE MET LINKS NAAR ALLE MOGELIJKHEDEN

Belangrijk is de communicatie. Omdat er zoveel verschillende regelingen zijn, moet er een website komen met links naar alle initiatieven en maatregelen, toeslagen en passen. Zodat inwoners overzicht hebben en zich goed kunnen informeren over zaken die met financiële problemen zouden kunnen helpen.

De Sociale Dienst verwacht minder aanvragen voor de voedselbank omdat per 1 januari uitkeringen zijn gestegen en toeslagen zijn verhoogd, en het energieplafond er is.

GRIP OP DE KNIP

Grip op de knip: inloop op dinsdagavond tussen 19 en 20 uur in het gebouw van Stichting Binding. Een afspraak maken kan ook.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie