Richard Brand maakt van oude meubels originele nieuwe.
Richard Brand maakt van oude meubels originele nieuwe. Ali van Vemde

Adviesraad Sociaal Domein over De Wijkse Inloop

6 oktober 2021 om 09:43 Maatschappelijk

WIJK BIJ DURUSTEDE De Adviesraad Sociaal Domein geeft advies aan burgemeester & wethouders over jeugdhulp, werk en inkomen, aanpak eenzaamheid, toegang tot GGZ, armoede en schuldhulpverlening, burgerinitiatieven en mantelzorg. Elke maand gaat Wijks Nieuws samen met Jos Overdevest van de Adviesraad Sociaal Domein in gesprek met mensen die hun ervaringen willen delen. Eerder waren dat Max en Mercy over wat er beter kan voor jongeren, Leny en Anita over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Nancy en Eqlema over de hulp die zij kregen bij het vinden van een passende baan, Ton over Grip op de Knip en Carolien over ondernemerschap in coronatijd, Laura en Hanny over Verbonden Buurt. Dit keer vertellen  Richard en Daan over De Wijkse Inloop.

door Ali van Vemde

Er hangt een gezellige, ontspannen sfeer bij De Wijkse Inloop, Kunstkwast en de Wijkse Dienst in het oude bibliotheekgebouw. Af en toe lopen mensen binnen om onder andere te kijken naar de meubelen die hier een nieuw leven krijgen. Bij aankoop geeft de klant het bedrag dat gemist kan worden, maar gratis meenemen mag ook. Chris is de beheerder en zorgt voor een goede begeleiding. Eén van de medewerkers is Richard Brand. „Ik ben uitvoerder in de bouw geweest en was jarenlang chef magazijn bij Karwei. Werkweken van 90 tot 100 uur per week en dat 20 jaar lang. Altijd ging ik maar door tot voor de derde keer het lampje uitging. Nu zit ik in de WIA en met vallen en opstaan ben ik hier voorzichtig aan de slag gegaan. Dat doe ik nu een jaar. Soms heb ik een terugval, maar het ligt in mijn aard om dan maar door te gaan. Hier krijg ik veel begeleiding, zodat ik mezelf niet voorbij loop. Het is hartstikke leuk om met alle kennis die ik heb jongeren hier te begeleiden. Ik leer ze hoe ze moeten zagen, schilderen, repareren, timmeren, dingen uit elkaar moeten halen en over verschillende materialen.” Brand vertelt dat hij voor goedkeuring voor de WIA bij een Arbo arts, via Binding bij de Wijkse Inloop kwam. „Sociale contacten zijn belangrijk. Er wordt hier goed op me gelet. Als het even niet gaat, dan ga ik naar huis. Hier kan ik mijn kwaliteiten kwijt, alles mag maar niets hoeft. Oude meubels knappen we op, zodat de afvalberg minder wordt. Hiervoor werken we samen met Schoon Wijk..” Brand laat een kast zien, die hij van verschillende laatjes heeft voorzien. 95% van het materiaal wordt hergebruikt, ook de scharnieren, de handgrepen en de tegels. Maar ook worden er fietsen opgeknapt, zodat gezinnen via Binding een fiets kunnen uitzoeken. Dat iedereen hier een andere achtergrond en ander verhaal heeft, is voor hem geen probleem. „Als voormalig stagebegeleider kon ik met iedereen omgaan. Geduld is belangrijk. Soms zijn we wel met tien man hier, dat wordt me te druk. Dat geeft teveel prikkels.” Het is een prachtig concept, dat veel positieve reacties krijgt, ook vanuit andere plaatsen. Het mooie van deze plek is dat iedereen hier gelijk is, of je nu veel weet of niet. „Lukt het ene niet, dan is er wel iets anders te doen. Chris: „Het zou natuurlijk heel mooi zijn als een aantal mensen kan doorgroeien naar ander werk.” Een mooi voorbeeld van het werk van de Wijkse Inloop zijn de pizzakliko’s. Dit heeft er zelfs toe geleid dat de Italiaanse ambassadeur Wijk bij Duurstede bezocht.

Ook de 18-jarige Daan werkt hier met veel plezier. Hier voelt hij zich op zijn plek. „Ik doe van alles wat,” vertelt hij. „Op het MBO was het voor mij veel te druk. Vanuit school ben ik hier op mijn vijftiende stage gaan lopen. Hier voel ik geen druk en leer ik veel meer. Wat ik hier heb geleerd is om oogcontact te maken, ook in het praten met mensen ben ik gegroeid. Op school was de spanningsboog te hoog, er waren teveel prikkels en daardoor kon ik met niet concentreren. In september 2019 ben ik hier begonnen voor vier ochtenden in de week.” Daan krijgt een Wajong uitkering en krijgt bij de Wijkse Inloop geen salaris. „Hier kan ik even een rondje lopen als het me teveel wordt. Werken in een supermarkt vergt teveel energie. Wat ik hier superleuk vind is de weggeefwinkel. Mensen begroeten, helpen met vragen, sjouwen en goederen in ontvangst nemen, dat doe ik graag.” Wat Daan heel erg heeft gemist tijdens de lockdown is een praatje maken met de mensen. „Als de Wijkse Inloop er niet was zou ik me vooral thuis vervelen. Die structuur is voor mij belangrijk. Het fijne hier is de samenwerking, iedereen helpt elkaar.” Toch wil Daan hier niet altijd blijven. „Uiteindelijk hoop ik een andere baan te vinden. Nu werk ik halve dagen, maar ik wil mijn uren uitbreiden zodat de overgang dan makkelijker wordt. In ieder geval weet ik dat ik niet alleen maar thuis wil zitten. Zo wil ik niet zijn, op de bank zitten en een uitkering pakken.” Bij De Wijkse Inloop helpen ze hem hierbij. Door hem aan te sturen waar nodig leert Daan zelf inzicht te krijgen en kan hij zich steeds verder ontwikkelen.

Meer weten over de Wijkse Inloop? Loop eens binnen voor een praatje of doe mee met de duurzame activiteiten. Meer info op www.stichting-binding.nl

De Adviesraad bestaat uit inwoners uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langroek die elk de nodige ervaring en kennis hebben in zorg en welzijn. Regelmatig komt de Adviesraad bij elkaar, overlegt met ambtenaren van de gemeente en houdt contact met maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders. Via deze organisaties en inwoners komen knelpunten naar voren. Signaleert u een probleem binnen de bovenstaande onderdelen van het sociaal domein, bij meerdere inwoners van de gemeente of heeft u goede ideeën die bij kunnen dragen tot de oplossing van het probleem? Stuur dan een bericht via de contactpagina van de website van de Adviesraad, adviesraadwijkbijduurstede.nl

advertentie
advertentie