Geert Jan Hamilton in 2018
Geert Jan Hamilton in 2018 Tanja Vlieger

Vanuit Houten werd 11 miljoen euro ingezameld voor de gedupeerden van overstromingen in Limburg

10 augustus 2021 om 19:00 Maatschappelijk

HOUTEN Houtenaar Geert Jan Hamilton is secretaris van het Nationaal Rampenfonds, dat de afgelopen weken ruim 11 miljoen euro inzamelde voor gedupeerden van de overstromingen in Limburg. Hamilton, onder meer bekend als griffier van de Eerste Kamer, zette de actie mede op en voerde hem uit, samen met andere vrijwilligers van het NRF.

door Agnes Corbeij

Het Nationaal Rampenfonds (NRF) bestaat sinds 1935 en speelde een belangrijke rol bij een aantal rampen in het verleden. Hamilton: ,,In de vorige eeuw was de rol van de overheid veel kleiner in het geval van rampen. Ook verzekeraars zijn belangrijker in deze tijd. Het rampenfonds speelt daarnaast een rol bij directe hulp voor getroffenen en hulp bij wederopbouw.”

IRMA EN ENSCHEDE Het NRF was voor het laatst actief na de ramp met orkaan Irma op de bovenwindse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius in 2017. Het fonds zamelde toen geen geld in, maar stelde 2 miljoen euro uit eigen vermogen beschikbaar voor de wederopbouw. Ook bij de watersnoodramp in 1995 en de vuurwerkramp in Enschede speelde het NRF een belangrijke rol. 

Toen Limburg onverwacht getroffen werd door extreem hoogwater, kwam het fonds weer in actie. Hamilton: ,,We hebben de afgelopen weken veel georganiseerd en veel losgemaakt. We hebben gironummer 777 geopend en zo’n 200.000 mensen hebben in totaal 11 miljoen euro gestort.”

PARTICULIER Het fonds krijgt geen subsidie, maar alleen giften van particulieren. ,,Het NRF is een particulier initiatief. We zijn op onze website heel transparant over onze inkomsten en uitgaven.” Ook met de 11 miljoen euro die nu is ingezameld gaat het bestuur zorgvuldig om. ,,We hebben een beoordelingscommissie samengesteld, die de aanvragen bekijkt.”

Twee groepen kunnen aanspraak maken op het geld. ,,De zwaarst getroffenen krijgen een gift van 1000 euro. Dat is bedoeld als solidariteitsgebaar. We werken met Limburgse gemeenten samen om te bekijken wie de zwaarst getroffenen zijn.” 

De tweede groep bestaat uit stichtingen en instellingen die nu inventariseren hoeveel schade ze hebben en een plan maken voor wederopbouw. ,,Die aanvragen kunnen tot 1 oktober binnen komen. Dan bekijkt de beoordelingscommissie welke aanvragen gehonoreerd kunnen worden.”

SECRETARIS Omdat Hamilton in Houten woont en secretaris is van het fonds, is het formeel in Houten gevestigd. ,,Ik ben sinds 2017 secretaris. Ik werd daarvoor gevraagd door de voorzitter, Clémence Ross-van Dorp, voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.” Hamilton zelf was ook jarenlang actief in politiek Den Haag, waarvoor hij in 2018 werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

advertentie
advertentie