Een petitie leverde op Tweede Pinksterdag al 1000 ondertekenaars op
Een petitie leverde op Tweede Pinksterdag al 1000 ondertekenaars op BDU media

Boosheid om afsluiting weg

8 juni 2021 om 15:09 Maatschappelijk

REGIO De bewoners van de wijken Groene Tuinen, Tuinwijk Sterrenbos, De Kampen, de Akkerweg en de Jachtlaan in Driebergen, werden onlangs onaangenaam verrast toen zij de weg naast landgoed Dennenburg afgesloten zagen door een hek. Het hek is geplaatst door de heer Willems die sinds 2008 eigenaar is van het genoemde landgoed. Ook voor wandelaars vanuit Werkhoven en Odijk is dit een geliefde route.

door John Beringen

De omwonenden ervaren het ontstane ongemak op verschillende manieren. De bewoners ventileren hun bezwaren als volgt: ,,In de eerste plaats is het nu zo dat mensen die een rondje gaan wandelen om onder andere van of naar het Klompenpad te lopen bijna twee kilometer moeten omlopen.” Iemand anders wijst op het feit dat het doorgaande stuk weg ook een stuk van een veilige schoolroute vormt. ,,Schoolkinderen kunnen nu niet meer binnendoor, maar moeten voortaan een stuk over de Engweg rijden die door de geringe breedte redelijk riskant is te noemen voor fietsende kinderen.”

ACTIES Omdat mensen hier zo ontzettend in worden geraakt -veel mensen wandelen er dagelijks, zeker tijdens de lockdown- zijn er vanaf dag 1 al meldingen gedaan bij de gemeente. Die besloot een bouwstop op te leggen, waar men zich niet aan heeft gehouden. Tot en met zaterdag 23 mei zijn er werkzaamheden verricht. Vanuit de wijk is er een handhavingsverzoek opgesteld dat dinsdag is overhandigd aan de gemeente en inmiddels al meer dan 300 ondertekenaars kent.

Ook doet een online petitie de ronde, want dit probleem treft een grote groep mensen die hier wandelen. Op Tweede Pinksterdag werd de 1000e handtekening onder die petitie gezet. Tijdens een bezoek ter plekke verschijnen er mensen die hier regelmatig een wandeling maken die verbaasd reageren op de afsluiting. ,,Kan dit zomaar?” is hun commentaar.

PROCEDURES Inmiddels hebben de bewoners de kwestie aangekaart bij de Gemeenteraad; de SGP, SP, Open en de ChristenUnie hebben in de raad vragen te gesteld over de kwestie.

Bewoners, onder wie Paul van der Horst, zijn bezorgd dat het tijdelijke hek nog lang ‘in de weg’ zal staan. ,,Als je ellenlange procedures gaat krijgen, is het risico daar dat het ‘tijdelijk’ permanent wordt.”

De gemeente kan ambtshalve al overgaan tot handhaving en is al bezig met onderzoek naar de legitimiteit. Willems heeft dat hek gewoon neergezet zonder enig overleg met wie dan ook”, zegt één van hen.

AKKOORD De heer Willems laat in een reactie weten wel degelijk met zijn buren overlegd te hebben over de plaatsing van het hek. ,,Die waren allemaal akkoord met deze actie en konden zich ook vinden in mijn beweegredenen hiervoor. Met name ‘s avonds werd het wat bedreigend omdat er op die weg gedeald werd en het ook een ideale ontsnappingsroute werd. Je kunt er namelijk niet met de auto doorheen en het is wel eens voorgekomen dat een politieauto zich klem reed toen die een scooter achtervolgde. Die kon ontkomen en de politie had het nakijken.”

WANDELAARS JUIST VEILIG Omwonenden zijn van mening dat juist de regelmatige wandelaars de sociale controle, en daarmee de veiligheid, ten goede komen.

Een ander punt dat Willems noemt, is de biosfeer op het terrein van het landgoed Dennenburg. ,,Als eigenaar ben je ook verantwoordelijk voor het faunabeheer en wat wij zagen, is het feit dat de biosfeer terugliep door de vele passanten. Door de zojuist genoemde ontwikkelingen besloot ik de knoop door te hakken en zodoende het hek te plaatsen.”

De gemeente onderzoekt of de afsluiting van het wandelpad rechtmatig is. De juridische vraag die beantwoord moet worden is of de Engweg een openbare weg is in de zin van de Wegenwet. Als dit het geval is, gaat de gemeente handhavend optreden tegen de plaatsing van het hekwerk. Zolang de procedure loopt doet de gemeente geen inhoudelijke mededelingen.

Voor bewoners is het 2 km omlopen naar de eierboer.
Sinds 28 mei hangen er 500 raamposters in omgeving van Dennenburg.
De afgesloten weg naast landgoed Dennenburg, de situatie op 21 mei binnen de hekken
Een gebarricadeerd bastion
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie