Fractievoorzitters Jan Ochies (SP), Dirk-Jan de Bruijn (PCG), Bart van Asperdt (D66), Wietze Smit (WijkNU), Rob Willems (GroenLinks), Sybren van der Velden (VVD) en Gerard Migchels (CDA)
Fractievoorzitters Jan Ochies (SP), Dirk-Jan de Bruijn (PCG), Bart van Asperdt (D66), Wietze Smit (WijkNU), Rob Willems (GroenLinks), Sybren van der Velden (VVD) en Gerard Migchels (CDA) Kuun Jenniskens

Kadernota in raad

13 juli 2018 om 11:06 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens deze vergadering zijn alleen moties vanuit oppositie (D66, CDA, SP en WijkNU) ingediend. Van de 7 moties is er slechts 1 aangenomen. Deze motie van WijkNu en D66 ging over het beleggen van een brede conferentie over tekorten in het Sociaal Domein.

Kuun Jenniskens

SLUITENDE BEGROTING Tijdens de Avond van de Raad over de Kadernota - dat is het stuk dat de Begroting voor 2019 voorbereid - noemden politieke partijen de tijd te kort om tot een gedegen financieel verhaal te komen. De coalitie van VVD, GroenLinks en PCG is pas net aan de slag. Financieel wethouder Hans Marchal (PCG) beaamde dit: ,,Richting de Begroting die in november in de raad komt, werken we de details uit. Ook al laten de cijfers het nu nog niet zien, we werken aan een sluitende begroting.”

MEER AMBTENAREN Tijdens de Algemene Beschouwingen klonken er zorgen over formatieuitbreiding op het gemeentehuis. Er worden meer banen gecreëerd. Burgemeester Tjapko Poppens zei hierover: ,,We gaan hier echt terughoudend mee om. Het kan nodig zijn vanwege wettelijke eisen en taken, maar ook om een kwaliteitsimpuls te realiseren. We gaan dat goed onderbouwen en daar komen we mee naar de raad.” Wethouder Hans Marchal zei later tijdens de vergadering: ,,Alles wordt voorgelegd aan de raad, ook het investeren in personeel - u kunt zelf als raad de afweging maken. We gaan weloverwogen te werk. Een en ander heeft te maken met het niet doorgaan van de fusie met Houten, daarom moeten we wat aan de gemeentelijke organisatie doen.”

CONFERENTIE Het idee van de motie van WijkNu en D66 is om met betrokkenen en deskundige inwoners bijeen te komen en te zoeken naar oplossingen voor het tekort van 8 ton bij de Jeugdzorg. Wietze Smit van WijkNU: ,,We willen anders gaan besturen. Veel mensen staan te trappelen om mee te werken aan oplossingen.” Wethouder Wil Kosterman (GroenLinks) steunde deze motie: ,,We zijn al met spoed bijeen geweest met partijen die aan oplossingen kunnen bijdragen. In september krijgt u inzicht in deze oplossingen. We halen zeker ook ideeën uit de samenleving op, ook voor het draagvlak. U hoort nog van ons hoe we dat precies gaan doen.”

KINDERARMOEDE D66 en CDA dienden een motie in over de Kleinsmagelden - dat is geld om kinderen die in armoede leven te helpen deelnemen aan sport en cultuur. Bart van Asperdt (D66): ,,Bereiken wij wel de kinderen die dit het hardst nodig hebben? Wij vragen het college deze kinderen in beeld te brengen, en ouders, scholen, verenigingen, kerken en de voedselbank te informeren over dit beleid. Er is maar 2000 euro uitgegeven van de 60.000 die beschikbaar is.” Wethouder Willem Joustra (VVD) zei dat dit al gemeentelijk beleid is. ,,Via scholen levert het inderdaad nog te weinig op. We gaan het ook via de Sociale Dienst oppakken. Nieuw voor ons is dat u ook de kerken noemt - die gaan we meenemen, dat is een goed idee.” Omdat duidelijk werd dat iedereen dit belangrijk vindt, trokken D66 en CDA deze motie in - met het vertrouwen dat er hard aan wordt gewerkt.

SPEELPARK HORDEN Jongeren hebben samen met het Jongerenwerk een plan gemaakt voor een speelpark in de Horden. Deze jongeren zaten ook op de publieke tribune van de raadsvergadering. D66 had een motie om hier financieel aan bij te dragen: ,,Wij zijn blij met plannen van jonge mensen en we vragen om ‘boter bij de vis’.” Wethouder Wil Kosterman was bekend met het plan: ,,Het gaat over de Blauwe speeltuin waar de halfpipe staat. Ze willen ook een voetbalkooi, een skate track en nog veel meer. Het is een prachtig plan, mijn complimenten daarvoor. Het kost 110.000 euro en dat is heel veel geld. We hebben 55.500 euro beschikbaar voor deze speeltuin, dat is een fors bedrag. De jongeren hebben de helft in the pocket. De rest moeten ze zelf met acties en subsidies zien te regelen.” Bart van Asperdt (D66): ,,Ons idee achter de motie was om onze wensen aan te geven - dit is daverend succes, dank u wel!”

5 TON SPAREN Gerard Migchels (CDA) vroeg het college om te begroten met een overschot van 5 ton: ,,Het is een verstandig principe om in tijden van hoogconjunctuur geld opzij te leggen voor slechtere tijden. Zorg dat er vet op de botten komt.” Het CDA denkt aan het schrappen van de turborotonde van 5 miljoen en de nieuwe banen op het gemeentehuis. De rest van de raad was tegen. De VVD noemde het te makkelijk: ,,Zonder een ‘hoe’ zijn wij tegen.” Wethouder Hans Marchal: ,,Op zich spreekt dit principe me aan. Maar ik zeg nogmaals; we komen met een sluitende Begroting.”

SP TEGEN Alleen de SP stemde tegen de Kadernota. Jan Oechies: ,,Wij steunen deze nota niet, omdat we 30 procent sociale woningbouw niet goed vinden - eerder was dit 35 procent. Er moeten ook nog teveel zaken uitgewerkt worden. De miljoenen voor de rotonde bij De Geer zien wij als ‘nattevingerwerk’. Dus wij wachten op de begroting.”

advertentie
advertentie