De leerlingen met rechts Henk Roest
De leerlingen met rechts Henk Roest wes janssen

Derde Markt van de Toekomst

21 mei 2018 om 11:31 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 26 mei vindt er weer een Markt van de Toekomst plaats op de Markt, het Walplantsoen en in de Grote Kerk. Meer dan 20 organisaties, bedrijven en initiatieven van inwoners, presenteren hun plannen en zijn bereid uw vragen te beantwoorden. Vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur kunt u duurzame inspiratie opdoen die van pas komt in uw dagelijks leven. De deelnemers aan de markt delen kennis en ervaringen op gebied van energie en duurzame innovatie met de inwoners want samenwerken leidt meestal tot de beste resultaten. In de Grote Kerk is er een expositie over de thema's van leerlingen van Het Anker, De Toermalijn en de De Wegwijzer. Wethouder Hans Marchal zal de Markt van de Toekomst openen.

Wes Janssen

KLIMAATNEUTRAAL Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. In Parijs, maar ook nationaal en in Wijk, zijn afspraken gemaakt over duurzaamheid. In het vorige college is, met de steun van alle politieke partijen, besloten om de gemeente in 2030 klimaatneutraal te laten opereren. Dat betekent dat een activiteit niet bij mag dragen aan klimaatverandering. Behalve duurzame energie uit natuurlijke bronnen komt ook winkelgedrag aan de orde, net als mobiliteit en afvalverwerking.

TOEKOMST Henk Roest, Technisch Directeur van Van der Sijs Techniek & Automatisering, betrekt ook leerlingen van basisscholen bij de organisatie. Onlangs kwamen ze bij elkaar om de taken te verdelen die vervuld moeten worden, zoals de lunches voor de standhouders en de begeleiding van belangstellenden voor elektrische auto's. Onder leiding van Tim Haver, student elektrotechniek (HBO Utrecht) vervullen ze op die wijze hun maatschappelijke stage. Overigens zijn vrijwel alle merken auto's aanwezig op de markt en men kan er een proefritje in maken. De auto's staan op het Walplantsoen en de Wijkse Dienst pendelt van de Markt naar het Walplantsoen om het voor het publiek gemakkelijk te maken. De scholieren gaan ook bezoekers interviewen met zelf bedachte vragen.

DEELNEMERS Er zijn 5 thema's met bijbehorende bedrijven die hun know how met de bezoekers willen delen. Ons koopgedrag wordt belicht door de Fairtrade werkgroep met de "eerlijk winkelen route" en de Wereldwinkel, edelsmid Mirjam Verhoef en Bike to Impress. De inwendige mens komt aan bod bij Ellen Natuurlijk, Wijkse Moestuin, Willem & Drees, Miranda Boland en Natuurlijk heel leuk. De Eigen Wijks Energie Cooperatie (EWEC) zorgt samen met Volt4U, Grijs naar Groen, NuytGroep en het Energieloket voor de broodnodige energie. Het waterschap (HDSR), De Steenbrekers, Karwei en de Vereniging Natuur en Milieu geven adviezen over klimaatadaptatie. De mobiliteit komt ruimschoots aan bod met Van der Sijs, MyWheels, Fietsdomein en de genoemde electrische auto's, e-motoren en scooters, e- fietsen. Afval en recycling zijn het gebied van de Gemeente i.s.m. SUEZ, Wijk Schoon Gewoon en Repaircafe Dorpshuis de Toekomst. Er zijn workshops van de edelsmid (wel vooraf aanmelden via info@fairtradewijkbijduurstede.nl) en De Steenbrekers delen zonnebloemplantjes uit. Als u alvast wil weten hoe de Eerlijk winkelenroute eruit ziet, download dan de app "Eerlijk Winkelen". U kunt kleine defecte elektrische apparaten meenemen om te kijken of ze nog te repareren zijn bij het Repaircafe.

advertentie
advertentie