Veel belangstelling voor Pinksterviering
Veel belangstelling voor Pinksterviering Marco Petri

Pinksterviering op de markt

15 mei 2018 om 11:24 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 1e Pinksterdag (20 mei) zullen de gezamenlijke kerken weer een Oecumenische openlucht Pinksterviering houden op de markt voor de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede. Deze viering begint om 14.00 uur en zal ongeveer 1 uur duren. Bij extreem slecht weer zal worden uitgeweken naar de RK Kerk aan de Kloosterleuterstraat. Er staan voldoende stoelen klaar maar ook voorbijgangers kunnen stilstaan bij het podium.

Wes Janssen

TRADITIE Maar liefst 7 kerken uit onze gemeente nemen deel aan dit evenement dat al sinds 2011 een begrip is en langzamerhand een traditie lijkt te worden. De Hervormde Gemeenten uit Wijk bij Duurstede en Overlangbroek, Protestantse Gemeenten Wijk bij Duurstede en Cothen, Rooms Katholieke Kerk uit Wijk en Cothen en tenslotte de Baptistengemeente De Haven uit Wijk organiseren het geheel. Vorig jaar vond de viering plaats bij de kerk op De Brink in Cothen en nu zal de markt in Wijk weer gastheer zijn. Het evenement trekt elk jaar 300 - 400 belangstellenden en is bedoeld om de inwoners, ongeacht hun religie, met elkaar in contact te brengen. Ds. Jan Offringa: "Religie is bezig aan een stevige come back en door deze initiatieven brengen we het geloof naar buiten". Aan de scholen is gevraagd of kinderen willen participeren en ook tieners worden benaderd.

THEMA De Raad van Kerken, die dit jaar 50 jaar bestaat, heeft als thema "De Geest waait" uitgeroepen en dat zal ook het thema zijn van deze Pinksterviering. Ds. Louis Wüllschleger: "In het Grieks betekent Geest hetzelfde als wind evenals in het Hebreeuws; dus onzichtbaar en ongrijpbaar maar toch waarneembaar". Dirk Jan van Os van De Haven vult aan: "Pinksteren is voor mij een van de hoogtepunten van het jaar omdat de Heer laat zien dat Hij ons wil helpen en eventueel troosten bij tegenslag". Ds. Henk Steinvoort, opvolger van Rebecca Onderstal, die afgelopen zondag in Cothen werd bevestigd, is ook enthousiast over het thema: "Wellicht is de toenemende bezorgdheid over het klimaat ook een teken van de Geest om zorgvuldiger met onze planeet om te gaan". Een opgave die ook in onze gemeente de gemoederen stevig bezig houdt.

PINKSTERVIERING Vele vrijwilligers zijn al bezig om deze flinke logistieke operatie in goede banen te leiden. Het koor van Tom van Ginkel, Face to Face, verzorgt de muzikale omlijsting waarbij natuurlijk het publiek om ondersteuning wordt gevraagd. Muziek speelt altijd al een grote rol bij de Pinsterviering omdat het mensen verenigt en de sfeer ten goede komt. Verder zullen de voorgangers met elkaar in discussie gaan over het Thema "De Geest waait". Dit "Spirit Daten" zoals Ds. Jan Offringa het noemde belooft een interessant onderdeel te worden gezien de verschillende inzichten die tijdens het interview al boven kwamen drijven. Om de iedereen te betrekken bij de viering zullen inwoners met andere nationaliteiten gebeden en liederen in hun eigen taal ten gehore brengen. De gezamenlijke kerken hopen dat deze Pinksterviering bijdraagt aan solidariteit met andersdenkenden en buitenlanders. Ds. Jan Offringa: "Met name het Pinksterfeest dat mensen tot elkaar moet brengen leent zich bij uitstek voor een gezamenlijke viering en ontzuiling van religies". Iedereen,van groot tot klein, is welkom op de markt. Als men verhinderd is kan het feest via YouTube achteraf worden bekeken en beluisterd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie