Vanwege de koude kwamen er maar weinig bezoekers op de Verkiezingsmarkt af
Vanwege de koude kwamen er maar weinig bezoekers op de Verkiezingsmarkt af Gemeente Wijk bij Duurstede

Felle en kille verkiezingsstrijd

21 maart 2018 om 11:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De verkiezingscampagne is soms grimmig en guur geweest in Wijk. Hier een korte nabeschouwing over hoe het vorige week tot een kookpunt kwam.

Kuun Jenniskens

Sinds de zomer ging het er tijdens raadsdebatten steeds feller aan toe. In de wandelgangen was dit regelmatig onderwerp van gesprek, ook met burgemeester Tjapko Poppens; de verkiezingen kwamen er duidelijk aan! De toon werd direct gezet bij de aftrap van de campagne; het Ondernemersdebat op 5 februari. Die avond kregen de drie wethouders, die tevens lijsttrekker zijn, flink wat extra minuten om terug te blikken op hun successen. Dat gaf groot ongenoegen bij de oppositie.

Naast de vele debatten die worden gehouden, gebeurt er op Facebook veel. Door de bank genomen lijkt een grote groep mensen weinig vertrouwen te hebben in de politiek, en die steekt dat niet onder stoelen of banken.

Twee weken voor de verkiezingen breekt het spektakel echt los. WijkNu bestookt deze krant met een tekst waarin ongenadig met modder wordt gegooid. WijksNieuws besluit het niet te plaatsen, vanwege de toon, en omdat er geen hoor en wederhoor is toegepast. Twee dagen later publiceert DitisWijk het wel. In dit stuk wordt fel uitgehaald naar SP-wethouder Jeroen Brouwer, omdat hij volgens WijkNu Nogges dwingt in een pilot met drie commerciële kringloopbedrijven. De reacties zijn divers. En ontelbaar. Zoals: “De voorzitter van Nogges gebruikt zijn positie bij WijkNU om een wethouder te beschuldigen van integriteitsproblemen rondom een kringloop-pilot.”

Het AD pookt het vuurtje maandag op met een artikel over Nogges, waarin Jos Soons (nummer 2 voor WijkNU) als voorzitter van de kringloopwinkel wordt aangesproken op te hoge prijzen. Met op woensdag een artikel waarin de vraag wordt gesteld of WijkNu risico loopt op belangenverstrengeling. Dit vanwege de samenwerking met WijkNogLeuker (WNL) - een vrijwilligersclub die drijvende kracht is achter onder andere ijsbaan, kringloopwinkel en recreatiegebied Gravenbol. Wat als de gemeente wil voorstellen om Gravenbol gratis te maken? De VVD noemt dit een probleem. Hans Marchal (PCG) ook en zegt in het AD dat zaken zo teveel door elkaar gaan lopen. WNL reageert op Facebook: “WNL is bereid is om na 21 maart conflicterende activiteiten te staken mocht dit tot belangenverstrengeling kunnen leiden. Zelfs bestaat de mogelijkheid dat WNL ervoor kiest zichzelf op te heffen.”

Inmiddels wordt er ook ruzie gemaakt over over wildplakken en sandwichborden. Vanwege de feller wordende verkiezingsstrijd doet burgemeester Poppens donderdag een oproep en vraagt “om de energie te blijven steken in campagnes met een toon die ook voor onze inwoners nog steeds aanspreekbaar blijft en een invulling die past bij de uitstraling die wij met elkaar als gemeente(bestuur) voorstaan.”

Afgelopen zaterdag stonden de 8 partijen samen te folderen op een ijskoude verkiezingsmarkt. Koude blijft in Wijk niet lang in de lucht; zo stak men ook samen volop energie in de campagne 'Laat die mooie stem niet verloren gaan!'.

advertentie
advertentie