Lezing Van Gogh en Japan
Lezing Van Gogh en Japan Wijks Atelier

Van Gogh en Japan; lezing in het Wijks Atelier

17 maart 2018 om 07:25 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Wat was de invloed van Japanse kunst op het werk van Vincent van Gogh? In de grote voorjaarstentoonstelling van het Van Gogh Museum is te zien hoe de beroemde Nederlandse kunstenaar Japanse prenten gebruikte om zijn eigen werk een nieuwe richting te geven. In deze lezing van Hoo-Man Chan ontdekt u op welke verschillende manieren het Japanse voorbeeld Van Goghs eigen kunst beïnvloedde.

Van Gogh schiep zijn eigen beeld van Japan door het bestuderen van Japanse kunst, het lezen erover, het verzamelen en kopiëren van prenten en de discussies met andere kunstenaars. De tentoonstelling ontrafelt de manier waarop Van Gogh het Japanse voorbeeld naar zijn eigen hand zette. Op deze wijze definieerde hij zichzelf als modern kunstenaar en kon hij zich plaatsen naast tijdgenoot-modernisten als Paul Gauguin en Emile Bernard.

Van Goghs eigen Japanse prentenverzameling, evenals de wijze waarop die prenten hem hielpen om zijn vormentaal te vernieuwen, waren van belang bij Van Goghs groei als moderne kunstenaar: die avantgardistische, door het verre oosten geïnspireerde kunstenaar die hij was, staat centraal in deze exotische lezing.

Woensdag 4 april om 20.00 uur in het Wijks Atelier

advertentie
advertentie