Het team van Nogges
Het team van Nogges Wes Janssen

Nogges naar nieuwe locatie

lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Ruim 11 jaar geleden werd op initiatief van Suleika Bouma de eerste Wijkse kringloopwinkel met de mooie naam Nogges geopend. Inmiddels is de Stichting Nogges, onder leiding van Dirck de Jong flink gegroeid en met meer dan 25 vrijwilligers een begrip in Wijk.

Wes Janssen

[VERHUIZING] Dirck de Jong is nu 2,5 jaar manager van het kringloopwarenhuis dat voorheen gevestigd was op de Gemeentewerf aan Middelweg Oost. Het begin was niet altijd makkelijk omdat het pand moeilijk te vinden was voor de klanten maar vooral ook omdat de loods niet te verwarmen was. Deze locatie, op de hoek van de Karel de Grotestraat en de Steenstraat, ligt veel centraler en de Wijkenaren, maar ook passanten, weten Nogges steeds beter te vinden. Dirck: "We zijn veranderd in een comfortabel warenhuis in plaats van een loods".

Het assortiment is inderdaad overweldigend: muurdecoratie, verlichting, meubels, pannen en witgoed, je kunt er werkelijk alles vinden. Ook het nieuwe bestuur, bestaande uit Willem van Lon, Jos Soons en Rob van de Weerd, is enthousiast over de ontwikkelingen en houden een vinger aan de pols.

[VRIJWILLIGERS] Nogges biedt ook een werkomgeving voor vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt die zich op die manier kunnen ontwikkelen tot volwaardige werknemers of een eigen bedrijfje kunnen starten. De afstand kan zijn ontstaan door een taalprobleem, verslaving, stoornis of door een opeenstapeling van omstandigheden. Dirck: "Via het werk leren ze te plannen en organiseren en zich te ontplooien in de samenleving." Er kunnen meubels worden gebracht die gerestaureerd moeten worden of "gepimpt" waardoor er unieke creaties ontstaan. De kleren die gekocht zijn bij Nogges kunnen door de huiskleermaker, een Syrier die in zijn thuisland als coupeur werkte, worden versteld en er zijn plannen voor een wasserette. Deze werkzaamheden vinden nu nog plaats in enkele kamers van het oude Wijkhuis, iets verderop.

Dirck is blij met de nieuwe huisvesting maar beseft dat er moet worden nagedacht over de toekomst omdat er op deze locatie op termijn gebouwd gaat worden. "We hopen dat de vruchtbare samenwerking met de Gemeente ook in de toekomst leidt tot oplossingen waarbij Nogges in staat blijft hulp te bieden aan mensen in een kwetsbare positie," aldus Dirck. "Ook onze bijdrage aan een circulaire economie is niet onopgemerkt gebleven en we streven dan ook naar een centrale plek met mogelijkheden voor alle onderdelen." Alles onder één dak (met zonnepanelen) is het ideaal van Dirck, waarbij hij al filosofeert over uitbreiding met een ruimte voor sociale raadslieden en een moestuin.

[OPENING] Op vrijdag 16 maart opent Hennie Olthof van de Vereniging Natuur en Milieu de nieuwe locatie op Karel de Grotestraat 65. Tot 18.00 uur kan men het Kringloopwarenhuis bewonderen en wellicht al zaken doen. Iedereen is en blijft welkom want vanaf 16 maart kan er ook koffie worden gedronken waardoor het sociale karakter nog eens extra wordt benadrukt.

Kortom, een fijne warme plek om een rond te kijken en een praatje te maken. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 - 16.00 uur. Informatie over halen en brengen van de spullen: 0627257257 of 0644704151.

advertentie