V.l.n.r.: Joop van Ditmarsch, Bernard Baakman, Rob Venselaar en Klaas IJkema
V.l.n.r.: Joop van Ditmarsch, Bernard Baakman, Rob Venselaar en Klaas IJkema SchuldHulpMaatje

Word ook SchuldHulpMaatje!

lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Praten over schulden, dat doe je niet zomaar. Pas als het echt niet anders kan en je geen uitweg meer ziet, wordt hulp gezocht. Om deze drempel te verlagen start SchuldHulpMaatje nu ook in onze gemeente. In september gaan de vrijwilligers aan de slag om mensen die op financieel gebied hulp nodig hebben te helpen. Hieraan voorafgaand wordt in april/mei een training gegeven aan de schuldhulpmaatjes. Aanmelden kan nog.

Ali van Vemde

"SchuldHulpMaatje is een initiatief van het Beraad van Kerken," vertelt Bernard Baakman. Hij is coördinator in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en woont in Langbroek. Het blijkt landelijk een groot succes en ook in Wijk bij Duurstede hard nodig. Hij benadrukt dat de hulp aan iedereen wordt geboden die dit nodig heeft. "Dat kan zijn door een scheiding, het overlijden van de partner, het verlies van je baan of omdat je niet weet hoe je verantwoord met geld om moet gaan door onder andere psychische problemen. Ook jongeren vinden het vaak moeilijk om met geld om te gaan. Het gaat er vooral om dat het overzicht zoek is. Binnen enkele maanden is het vaak weer in orde. "

[LAAGDREMPELIG] Door een goede samenwerking met de gemeente, Stichting Binding (Grip op de Knip) , Viveste (Volksbelang), de RSD, Stichting BED en via mond-op-mond reclame vinden mensen de weg naar SchuldHulpMaatje. Hiervoor hoef je niet eerst naar het gemeentehuis. Na de aanmelding wordt zo snel mogelijk contact opgenomen en een maatje toegewezen. Daarna gaat deze aan de slag met de hulpvrager om de financiën op orde te brengen, te proberen het gedrag te veranderen, de vicieuze cirkel van schulden te doorbreken en te zorgen dat diegene weer op eigen benen kan staan. Lukt dat niet, dan wordt gekeken naar de mogelijkheden binnen de schuldsanering in samenwerking met professionele hulpverleners.

[MAATJE] Bestuursleden Rob Venselaar en Joop van Ditmarsch vertellen dat het de bedoeling is van start te gaan met 12 maatjes. "Een administratieve achtergrond is niet nodig, maar de maatjes moeten wel een administratie kunnen ordenen en dingen op een rijtje kunnen zetten. Ook moet een maatje stressbestendig zijn, sociaal vaardig en zijn/haar gezonde verstand gebruiken." Eens per maand komen de SchuldHulpMaatjes bij elkaar. Zij begeleiden 1, 2 of 3 mensen onder supervisie van de coördinator.

SchuldHulpMaatje hoopt snel aan de slag te kunnen voor die mensen die hulp hard nodig hebben. Kijk voor meer informatie op www.schuldhulpmaatje.nl Aan de slag als SchuldHulpMaatje, neem dan contact op met Joop van Ditmarsch, via secretaris@schuldhulpwijkbijduurstede.nl of telefonisch via 06 18225418.

advertentie