Debattoernooi 2017
Debattoernooi 2017 Debattoernooi

Titelverdediger Revius Wijk in actie op 11e landelijk VMBO Debattoernooi

10 maart 2018 om 07:19 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op vrijdag 16 maart vindt in Purmerend de elfde editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats. Op gastlocatie Purmerends ScholenGroep komen ruim 300 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan. Ze zullen debatteren over vragen als of vliegtickets wereldwijd extra belast moeten worden en of vluchtelingen terug moeten als de oorlog voorbij is. Uitdagende onderwerpen, maar de leerlingen zijn er helemaal klaar voor. Op scholen in heel Nederland is de afgelopen maanden keihard getraind en zijn de stellingen voorbereid, waaronder ook op het Revius Wijk uit Wijk bij Duurstede. Leerlingen Rosa, Iris, Sanne, Liz, Danilio, Daan en Jesper maken een goede kans om de 11e Nederlands Debatkampioen van het vmbo te worden!

Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: ''Door te debatteren worden leerlingen uitgedaagd: ze verdiepen zich in actuele onderwerpen, leren spreken voor een groep, luisteren naar de ander en natuurlijk argumenteren. Onmisbare 21e-eeuwse vaardigheden.'' Het VMBO Debattoernooi is mogelijk dankzij steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Gieskes-Strijbis Fonds, Adessium Foundation en de Purmerendse ScholenGroep.

ACTUELE ONDERWERPEN Op vrijdag 16 maart verzamelen zich scholieren van vmbo-scholen uit heel Nederland in Purmerend om in actie te komen voor de titel 'landelijk debatkampioen'. Na maandenlang oefenen in de klas laten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de onderstaande onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid:

Vliegtickets moeten wereldwijd met extra belasting twee keer zo duur worden gemaakt

Als de oorlog voorbij is, moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land

De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgt op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.

PROGRAMMA Op de toernooidag gaan in totaal 42 debatteams de verbale strijd met elkaar aan: 21 debatten per ronde. Na de drie debatrondes wordt er gekeken welk debatteam het hoogst is geëindigd. De debatten worden door zestig vrijwillige juryleden beoordeeld op presentatie, argumentatie en teamwork. De juryleden hebben diverse professionele achtergronden, getraind door debattrainers van Nederlands Debat Instituut. De dag wordt gepresenteerd door dagvoorzitter Nick Schoemaker: de opening vindt om 12.45 uur plaats in de PSG-aula VMBO (ingang via: Flevostraat 247). De bekendmaking van de Landelijk Debatkampioen 2018 is om 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie