De boerderij aan de Rijndijk
De boerderij aan de Rijndijk Judith Kox

Samen op de Rijndijk

lokaal

In 2009 kwam Jennifer Hegge (45) tezamen met haar partner Ferry Wortman (43) en hun twee tieners Daan (15) en Guusje (12) aan de Rijndijk wonen. Kippen, een aantal katten, vier honden, schapen, twee varkens en twee paarden, maken het gezin van Jennifer compleet. Ook haar schoonzus en –broer met hun twee kinderen en haar schoonmoeder en -vader wonen op de Rijndijk.

Een hechte familie die tezamen een enorme klus hebben geklaard. Het resultaat is ernaar. De vervallen boerderij werd gekocht van de toenmalige eigenaar die er een boerenbedrijf in had. Bij de aankoop wisten Jennifer en Ferry niet dat ze een uit de middeleeuwen stammend huis hadden gekocht. Ze begonnen samen met de familie aan de verbouwing die na 2,5 jaar voltooid was. "We hadden afgesproken niet eerder in het huis te gaan wonen, voordat het helemaal af is. Je begrijpt, ik heb ze op een gegeven moment echt opgejut om de zaak af te maken". Met een jong gezin woonde Jennifer in een caravan, en zij niet alleen. "Op het erf stonden 3 caravans, en in een schuurtje de wasmachine." Het huis werd in het voorjaar gekocht. "Wij dachten nog, de winters hier zijn toch niet zo koud." Dat viel flink tegen. "Voor de caravan hadden we het klompenhok dat met een gordijn afgesloten was. 's Ochtends was het zo koud dat het gordijn stijf bevroren was." De deel van de oude boerderij is verbouwd tot woonkamer en waar nu de keuken is stonden vroeger de koeien. De eerste melding van bewoning op dit plekje op de dijk stamt uit 1300. Ridder Elias van Rijningen had er een stenen verdedigingstoren. Rondom woonden de boeren in kleine plaggenhutten. De kelder en de eerste twee verdiepingen in het voorhuis stammen nog uit de middeleeuwen. Bij de verbouwing werd ook een oude waterput gevonden. Deze bevindt zich nu bij de voordeur van het huis van Jennifer. Ook een zogenaamde middeleeuwse spiltrap (wenteltrap) kwam tevoorschijn. Het huis zoals het er nu staat dateert uit de 17e en 18e eeuw. Los van de middeleeuwse elementen. Ook de kapschuur is bijzonder met zijn prachtige houten raamwerk. Het huis is authentiek gerestaureerd. Mevrouw Van der Eerden, historica, was betrokken bij de verbouwing. Er werd letterlijk gemeten hoe oud muren waren. Met veel oog voor detail werd de verbouwing voltooid. Historische kruiskozijnen werden teruggebracht, de kleur van de luiken werd weloverwogen roestbruin.

Geboren en getogen in Doorn, waar Jennifer nu ook werkt in restaurant Spott, woonde ze op diverse adressen in Wijk. "Ik woon altijd op bijzondere plekjes". Een Klipperaak in de haven bij de oude steenfabriek, ook naast haar schoonfamilie, in het prachtige oude pand "Nederhof" op Markt 14 dat dateert uit de tijd van David van Bourgondië. Op een gegeven moment kwam er meer behoefte aan ruimte en vrijheid. Jennifer en haar schoonfamilie pakten de boel bijeen en begonnen aan het avontuur op de Rijndijk, waarvan de officiële naam is "Boerderij van Rimmegen".

Haar man Ferry is een echte Wijkenaar. "Wijkenaren zijn van het type niet lullen, maar poetsen. En sociale controle is hier ook." Jennifer ervaart dat niet als storend, eerder fijn. Een zekere mate van verantwoordelijkheid voor elkaar. Hierin past ook haar plan om een zorgboerderij te beginnen. "Een plek voor jonge mensen waar ze buiten kunnen werken. En dan creëer je ook een gezellige theetuin waar eigengebakken appeltaarten geserveerd en verkocht worden. Ik gun het iedereen om van dit plekje te genieten." Op de vraag wat haar mooiste herinnering in Wijk is, volgt een onverwacht romantisch antwoord: "Dat is toch de eerste kus met Ferry in de videotheek die ik destijds had. Zijn blik zal ik niet gauw vergeten. We waren al langer vrienden, toen is het op een gegeven moment toch iets geworden". Mocht ze iets veranderen in Wijk dan zou ze het verkeer op de Rijndijk willen indammen. "De tractors worden ook steeds groter, en de berijders steeds jonger. En de dijk wordt echt niet breder. " Tot slot: wat is haar gouden tip voor de medebewoners van Wijk? "Probeer gewoon van alles te genieten".

Jennifer, Ferry en Guusje
advertentie