Afbeelding
Richard Thoolen

Trekker-trek wordt weer gezellig spektakel voor iedereen!

1 augustus 2019 om 11:35 lokaal

WERKHOVEN Vrijdag vindt weer de Trekker-trek van de Krommerijnstreek plaats. De organisatie is al maanden bezig met het treffen van voorbereidingen en zorgt er voor dat het weer een supergezellig en veilig spektakel gaat worden waar een ieder van kan genieten.

De locatie is op het terrein langs het Oostromsdijkje te Werkhoven. Het bestuur draagt er samen met meer dan 100 vrijwilligers zorg voor dat de Trekker-trek soepel zal verlopen en vermaak biedt aan jong en oud. Voor de jeugd, die tot en met 13 jaar oud gratis toegang heeft, zijn er springkussens. Verder zijn er volop lekkernijen te verkrijgen waaronder snacks en ijs. Voor de volwassenen worden er door 180 deelnemers spectaculaire ritten gereden waarbij zij met hun trekker of truck een sleepwagen zover mogelijk over de speciaal aangelegde baan proberen te trekken. Dit gebeurt in verschillende klassen, variërend van 2,5 ton tot 11 ton bij de trekkers en voor trucks in de VTN supersport klasse. Dat het minder eenvoudig is dan het lijkt blijkt uit de grote verschillen die er optreden in afstand en tijd. Deelnemers hebben al hun kennis, kunde en concentratie nodig om een topprestatie neer te kunnen zetten. Leuk om te zien is ook dat er verschillende stijlen worden toegepast. Om het kijkplezier te vergroten is er een tribune opgezet. Tevens is er een grote feesttent gebouwd waar men diverse drankjes kan verkrijgen en met elkaar kan kletsen.

PROGRAMMA De organisatie staat deelname toe vanuit het gehele land. Deelnemers die van verre komen laden hun trekkers veelal op vrachtwagens. Zij rijden af en aan gedurende de ochtend en vrijwilligers zijn speciaal getraind om deze logistieke uitdaging het hoofd te bieden. De Trekker-trek opent om 14.00 uur haar toegangspoort voor de kinderspelen. Vanaf 15.00 vinden de races plaats van trekkers in diverse klassen, met om 20.00 uur het supergeweld: de vrachtwagens van de VTN supersporttrucks.

HOE HET BEGON Vanuit het bestuur worden we te woord gestaan door Dirk van Lankeren, Gerrit Oskam, Gerrit Jan Lokhorst en Jacco Oskam. De enige vrouw in het bestuur, Stephanie van Schijndel, zou er ook bij zijn geweest. Zij bleek echter recentelijk te zijn bevallen van zoon Bram die haar aandacht meer nodig had. Dirk: ,,We zijn erg blij met de geboorte van Bram en ook dat de vrouw van Jacco zwanger is. Deze kinderen vormen de nieuwe generatie en zullen later zorg dragen voor de Trekker-trek." Hoewel dit natuurlijk gebracht werd als grap zat er ook een kern van waarheid in. Dirk: ,,De organisatie van de Trekker-trek rust al heel lang op dezelfde schouders en het is fijn als daar vers bloed bij komt. In 2003 dreigde de toenmalige organisatie te stoppen met de Trekker-trek. Wij spraken ze in de feesttent te Cothen. We hadden een paar biertjes op en iets te spontaan zeiden we dat het volksfeest behouden moest blijven en dat wij het wel zouden gaan doen. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen, en de volgende dag kwamen ze al hun mappen met informatie brengen. Een man een man, een woord een woord, ook na een paar biertjes. We gingen het dus echt gewoon doen. Wij waren toen met zijn vijven, maar van die oorspronkelijke groep zijn alleen Gerrit en ik nog over. Wij organiseren de Trekker-trek dus al voor de 16e keer op rij." Dirk laat weten het heel leuk te vinden om de Trekker-trek te organiseren, maar dat hij daar toch op een verantwoorde manier mee wil stoppen. Hoe de Trekker-trek georganiseerd wordt en wat daar allemaal bij komt kijken is Dirk vast aan het leggen in draaiboeken. Dat moet het gemakkelijker maken voor andere mensen om in te stromen.

ORGANISATIE Dirk: ,,Er gaat veel tijd zitten in de organisatie. We zijn al maanden van te voren bezig met het treffen van voorbereidingen en bouwen het fysieke gebeuren in een week op. We zijn heel blij dat er meer dan 100 vrijwilligers bereid zijn  om te helpen, maar hun inzet moet natuurlijk wel gecoördineerd worden. Ook willen we het voor onze vrijwilligers leuk maken door hen van eten, drinken en gezelligheid te voorzien. Het voert te ver om alle stappen van het draaiboek door te nemen, maar neem als voorbeeld het verkrijgen van een geschikt perceel om de Trekker-trek op te huisvesten. Vroeger hadden we een fantastische locatie tegenover de molen in Werkhoven. Mensen konden zo vanuit het dorp komen lopen, maar dat mocht niet meer. Dan moet je op zoek gaan naar andere grond. We zijn daarbij afhankelijk van de goodwill van grondeigenaren. Gelukkig zijn Bart de Kruijf en Richard de Bie ons welgezind en kunnen we dit jaar bij hen terecht." Gerrit Jan: ,,We maken de afspraak dat we de grond na de Trekker-trek zoveel mogelijk in dezelfde staat opleveren als we die aantroffen. Nu schrapen we de bovenlaag af, dus na afloop zitten we daar met barre grond. Deze zaaien we dan opnieuw in met graszaad waarna het enkele weken tot maanden duurt voor het zich hersteld heeft." Dirk: ,,Ik kondig mijn vertrek tijdig aan en heb toegezegd om alleen dit jaar nog en volgend jaar de Trekker-trek te organiseren. Daarna zal iemand mijn taken over moeten nemen." Dirk en Gerrit zijn blij met de komst van Gerrit Jan, Jacco Oskam en Stephanie. Iedereen binnen het team heeft zijn/haar eigen specialiteiten. Zo draagt Stephanie zorg voor het secretariaat en de financiën en coördineert  Gerrit alles betreffende de feesttent, horeca en vluchtroutes. Jacco en Gerrit Jan nemen veel van het uitvoerend werk voor hun rekening. Dirk: ,,Je moet ook wel passen binnen het team. Stephanie is de enige vrouw, maar zij staat haar mannetje wel."

Gerrit: ,,We organiseren het voor de mensen en zijn blij als we zien dat ze het leuk hebben. Als we de kinderen uitbundig zien springen op de springkussens, of genietend van een patatje of een ijsje worden we daar zelf ook blij van. En als we al die vrolijke mensen zien die met een biertje in de hand de Trekker-trek staan te bekijken weten we waar we het allemaal voor doen."

Dirk: ,,Onze Trekker-trek is populair ver buiten onze eigen regio. Dit jaar verwelkomen we bijvoorbeeld ook drie deelnemers uit Scharendijke, Zeeland. Die maken er echt een dagje uit van. Maar we hanteren wel een organisatorisch maximum om de veiligheid te kunnen waarborgen. Dus moeten we helaas ook weleens NEE verkopen. Om het karakter van een volksfeest te handhaven genieten regionale deelnemers een lichte voorkeur. Soms houden we rekening in onze planning met de reguliere activiteiten van deelnemers. Zo verzocht Jacqueline van Schaik ons eens om haar niet te vroeg in te delen. Ze moest eerst nog de koeien melken en dan op de trekker stappen om naar ons toe te rijden. Ten eerste vinden we het heel leuk als er ook vrouwen mee doen aan de Trekker-trek, en ten tweede waarderen we het ook heel erg dat mensen zoveel moeite willen doen om te komen. En let wel: er zijn bij ons geen grote geldprijzen te winnen. Men doet bij ons mee voor een bos bloemen, een kus van onze kissmiss en de waardering en bewondering van het publiek. Alleen voor de trucks staat er iets meer op het spel. Hun ritten maken deel uit van een landelijke competitie en zij strijden daarom ook voor de punten. Bij ons staat de sportieve gezelligheid voorop!"

WEES WELKOM Inmiddels is er al volop activiteit op het terrein langs het Oostromsdijkje te Werkhoven. Er wordt aan het parcours gewerkt, tribunes worden opgebouwd, electra- en watervoorzieningen aangebracht en een feesttent opgericht. De organisatie en vrijwilligers zijn druk bezig om de bezoekers een topdag te bezorgen. Iedereen is vrijdag welkom om te komen genieten. Komt allen, en besef dat uw komst de waardering vertegenwoordigt voor de vele vrije tijd die de organisatie er in heeft gestopt, en de grote inspanning die zij geleverd heeft.

advertentie
advertentie