Fractievoorzitters in juli 2018. Jan Oechies (SP) heeft inmiddels plaats gemaakt voor Jeroen Brouwer
Fractievoorzitters in juli 2018. Jan Oechies (SP) heeft inmiddels plaats gemaakt voor Jeroen Brouwer Kuun Jenniskens

Op initiatief SP wordt fractievoorzittersoverleg openbaar

21 juli 2019 om 11:33 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Het SP ziet openheid en transparantie in het openbaar bestuur als belangrijk punt en wil daarom het overleg van fractievoorzitters niet langer achter gesloten deuren houden. De SP kreeg de meerderheid van de gemeenteraad mee.

door Kuun Jenniskens

Jeroen Brouwer (SP) noemde wel een uitzondering op openbaar vergaderen, namelijk als er over personen wordt gesproken. D66 had daar een betere formulering voor, die door SP werd overgenomen. Niet openbaar zijn zaken die de griffie betreffen en als het gaat over een buitengewoon ernstige situatie met ingrijpende gevolgen voor de gemeente, 

PCG en VVD stemden tegen dit voorstel, omdat het een informeel met benen op tafel overleg is tussen collega’s. Beide partijen vinden openbaarheid niet nodig, omdat er geen besluiten worden genomen. Dat gebeurt in de raadsvergadering, die al openbaar is.

WijkNU twijfelde, omdat Smit na 20 jaar deelname aan dit overleg, weet te melden dat het fractievoorzittersoverleg voor 95 procent over personen gaat, of over gevoelige zaken die de positie van de gemeente raken. 

Daarnaast blijkt dat het college - in elk geval wethouder Wil Kosterman - wel eens het fractievoorzittersberaad bezoekt om er vooraf dingen in de week te leggen.

Jeroen Brouwer zegt dat de burgemeester altijd de fractievoorzitters bij elkaar kan roepen als dat nodig is: ,,De rest kan in openheid.” CDA, D66 en GroenLinks waren al snel voor, uiteindelijk stemde ook WijkNU voor omdat deze partij het principe van ‘geen achterkamertjes politiek’ laat prevaleren.

advertentie
advertentie