Nieuwbouw De Hortus (archief juni 2017)
Nieuwbouw De Hortus (archief juni 2017) BDU

Raad wil beter anti-speculatiebeding

22 juli 2019 om 07:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraad heeft een motie aangenomen die moet zorgen dat er een effectief anti-speculatiebeding en een zelfbewoningsplicht komt voor sociale koopwoningen. Het college gaat hier een voorstel voor maken.

door Kuun Jenniskens

Ed Speijer (VVD) legde, als indiener van deze motie, uit dat het mis gegaan is in De Engk. Daar zijn twee sociale koopwoningen met aanzienlijke winst verkocht, voordat de eerste koper de woning überhaupt was gaan bewonen. Volgens Speijer moet de gemeente een hogere drempel opwerpen tegen speculatie, zodat dit in de toekomst kan worden voorkomen. Daarnaast moet er een zelfbewoningsplicht komen voor sociale koopwoningen - een plicht die er nu al is voor sociale huurwoningen. 

De gemeenteraad wil hierbij wel rekening houden met privé omstandigheden. Er komt een hardheidsclausule voor gevallen zoals overlijden van een partner, echtscheiding of baanverlies. Smit van WijkNU wist overigens te vertellen dat het in deze twee gevallen ook is gegaan om een ernstige ziekte en een sterfgeval. 

CDA, Groenlinks, D66, PCG hadden de motie voorafgaand aan de vergadering al onderschreven. Na een debat, waarbij SP inbracht dat er vooral meer sociaal moet worden gebouwd, stemden ook SP en WijkNU voor de motie. Hierdoor werd de motie met algemene stemmen aangenomen.

advertentie
advertentie