Financieel wethouder Hans Marchal (PCG) voert het woord tijdens de Kadernota in reactie op de Algemene Beschouwingen
Financieel wethouder Hans Marchal (PCG) voert het woord tijdens de Kadernota in reactie op de Algemene Beschouwingen Kuun Jenniskens

Met tegenstem WijkNU is Kadernota 2020 aangenomen

12 juli 2019 om 17:26 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Wat doen we lokaal met het Klimaatakkoord? Begroten we wel behoedzaam genoeg? Werken coalitie en oppositie wel voldoende samen? Willen we meer of minder ambtenaren? Dit zijn zaken die op 9 juli tijdens de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad aan de orde kwamen. Deze beschouwingen zijn onderdeel van het debat over de Kadernota 2020 - een stuk dat de onderlegger vormt voor de uiteindelijke gemeentelijke begroting voor volgend jaar.

door Kuun Jenniskens

KERNENERGIE Sybren van der Velden (VVD) wil dat de reclameborden buiten worden gezet om meer bedrijvigheid naar Wijk te trekken. Wat betreft de Gravenbol wil de VVD dat het college de uiterste grenzen opzoekt om het recreatiegebied zonder toegangsgelden te exploiteren. Voorts is de VVD van mening dat er te eenzijdig naar het opwekken van duurzame energie wordt gekeken: ,,Denk daarbij niet alleen aan het W-woord (windenergie, red.).” Bij wijze van grap liet Van der Velden een plaatje zien van een kerncentrale op de grens met Houten. 

HOOGBOUW Zoals vaker ging Rob Willems (GroenLinks) op zoek naar een grotere strategie om naar de toekomst te kijken. Zoals het Klimaatakkoord, waarvan de uitvoering nu lokaal neerstrijkt. ,,Gemeenten zullen een belangrijke rol hebben bij het gasloos maken van wijken en het opwekken van duurzame stroom via windmolens en zonnevelden.” Ook bevindingen vanuit netwerk U10 moeten worden vertaald de naar Wijkse schaal. GroenLinks zou graag met inwoners spreken over plekken waar de rode contour kan worden opgerekt. En of hoogbouw acceptabel is? Vanuit andere fracties is hier verder niet op gereageerd.

MOPPEREN Wietze Smit van WijkNU, een cijferman, had veel kritiek op de cijferopstellingen in deze Kadernota. ,,Hoe kunnen we infrastructurele en duurzaamheidsproblemen oplossen als we geen geld hebben?" Smit ziet het positieve resultaat van 1 miljoen niet als positief, omdat het uit de reserves van grondexploitaties is gehaald. ,,Het vermogen is sterk gedaald. Dit is misleidend en geeft een gunstiger beeld van de situatie.” Dit keer vlogen financieel wethouder Marchal en Smit elkaar niet in de haren, maar Marchal zei wel: ,,Wat je zegt klopt niet, er is echt een overschot van 9 ton.”

GEZAMENLIJKHEID Jeroen Brouwer (SP) - die natuurlijk moet wennen dat de SP niet meer in het college zit - riep op tot meer gezamenlijkheid. ,,Hoe gaan we dit - met coalitie en oppositie - invullen? Anders heeft het voor ons geen zin om mee te denken en voorstellen te doen.” Wethouder Marchal: ,,Er ligt een coalitieakkoord en u weet hoe de hazen lopen, maar de oppositie hoeft niet buitenspel. Laten we gaan kijken hoe we die ruimte kunnen invullen, want dat kan op diverse manieren.” Brouwer zei hierop: ,,Onze fractie staat altijd open voor een uitnodiging.”

KERK VERLICHT Namens de PCG vroeg Jan-Dirk de Bruijn naar een snelle oplossing voor parkeerproblemen in de binnenstad en om de ideeën van Schil met Pit over parkeren bij de kerk mee te nemen. Wethouder Willem Joustra (VVD) verwacht meer duidelijkheid over parkeren bij de nieuwe Parkeernota. ,,Schil met Pit heeft inderdaad een geweldig idee over parkeerruimte achter de kerk om plekken die bij de Markt zijn weggevallen te compenseren. Dit is lekker dichtbij, dus dit plan is daar heel behulpzaam bij.”

Daarnaast vroeg de PCG om de kerk op de Markt te verlichten, om het plein zo aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wethouder Wil Kosterman (GroenLinks) zei dat dit in het plan voor de markt zat, maar te kostbaar bleek: ,,Wie weet lukt dit met externe gelden, dat vind ik wel een mooie uitdaging.” Behalve de VVD, zijn alle fracties voor het uitlichten van de kerk - met LED verlichting uiteraard. De suggestie die werd geopperd, is om het Ondernemingsfonds op dit punt ‘uit te dagen’.

BEHOEDZAAM Gerard Migchels (CDA) zei blij te zijn dat Marchal behoedzaam wil blijven begroten. ,,Maar we zijn ook kritisch omdat we vorig jaar positief hebben kunnen afsluiten vanwege grondexploitatie. Het CDA wil graag begroten op een ruim overschot van ongeveer 3 ton.” Wethouder Marchal wil een gesprek met de raad hoe het met een overschot wil omgaan.

AANTAL AMBTENAREN Over het aantal ambtenaren verschillen de fracties van mening. De VVD vindt dat kennis en kunde van het ambtelijk apparaat tekortschiet, dus wat hen betreft is versterking gewenst. De SP is het daarentegen niet altijd eens met de uitbreiding van personeel. Het CDA is kritisch op het feit dat de gemeentelijke organisatie langzaam toch weer groter wordt. D66 ziet bezuinigen van 150.000 euro op het ambtelijk apparaat niet zitten, zeker niet als je als gemeente zelfstandig wil blijven. Burgemeester Albertine van der Vliet wil toch proberen de 150000 euro op personeel te bezuinigen: ,,Het is fair om hier in huis ook wat te doen. We laten hem voorlopig staan en we denken dat we het gaan redden.”

STEMMEN Het CDA twijfelde over een voor of tegenstem: ,,Vorig jaar stemde CDA tegen. Wij willen eigenlijk dat de door de VVD afgedwongen rotonde met fietstunnel en het cameratoezicht, uit de begroting worden geschrapt.” Na enig aarzelen - en omdat SP vertrouwen uitsprak over het meer gezamenlijk optrekken - stemde ook het CDA voor. Daarmee werd WijkNU de enige partij die tegen de Kadernota stemde. In het najaar wordt deze nota uitgewerkt tot een Begroting voor 2020.

advertentie
advertentie