De vitaliteitstest in Cothen
De vitaliteitstest in Cothen Ali van Vemde

Vitaliteitstest voor ouderen: blijf gezond en actief

4 juli 2019 om 07:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Gezonde voeding, maar vooral ook blijven bewegen om gezond ouder te worden, daarvoor zet de projectgroep 'Gezond & Vitaal Ouder worden" zich in. In het voorjaar werden inwoners tussen de 55 en 85 jaar uit Cothen en Langbroek uitgenodigd om mee te doen aan de vitaliteitstest. Begin augustus zal er bij de oudere inwoners van Wijk bij Duurstede een uitnodiging worden bezorgd. De vitaliteitstest vindt plaats in september.

Ali van Vemde

De projectgroep 'Gezond & Vitaal Ouder worden' wil mensen tussen de 55 en 85 jaar, die onvoldoende lichamelijk actief zijn, stimuleren om te gaan bewegen. Deze projectgroep bestaat uit beweegdocent Teunie Emons, Frank Brouwer van Stichting Binding, fysiotherapeut Marie-Rose van Lieshout, ambtenaar sport en gezonde leefstijl van de gemeente Wijk bij Duurstede Jorike Olde Loohuis en buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen van Stichting Wijksport. Het aantal ouderen neemt fors toe de komende jaren en daarom is het belangrijk om fit en actief te blijven. Door samen te sporten versterken ook de sociale contacten en is het gevoel van eenzaamheid minder.

MOOIE OPKOMSTEind maart lieten de ouderen in Cothen en Langbroek meten hoe fit ze zijn. Middels ingevulde vragenlijsten werd onder andere gekeken naar het valrisico. Ook is gekeken naar knijpkracht, beenspierkracht, dynamische balans, lenigheid lage rug, uithoudingsvermogen middels een zes minuten durende wandeltest, balans en reikpositie. Ook is de bloeddruk en BMI gemeten. "In Cothen hebben zich hiervoor 36 mensen aangemeld, in Langbroek meldden 34 mensen zich en kwamen er tijdens de testdag 40 mensen. Van deze 76 mensen bleek dat 12 mensen niet voldoende bewegen. Deze mensen hebben we doorgestuurd naar een ander sportaanbod. Na de zomer gaan we kijken of zij nog steeds actief zijn," vertelt buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen. Zijn collega Giel Jan Wittenberg vult aan: "De reacties in Cothen en Langbroek waren positief. We kregen leuke reacties, zoals "De test is veel professioneler dan ik had verwacht." Ook de verschillende testen vonden de deelnemers prettig. De sfeer was gemoedelijk, ook onder de vrijwilligers."

UITNODIGING Rond 5 augustus krijgen de inwoners van 55 tot 85 jaar in Wijk bij Duurstede een uitnodiging. De vitaliteitstest is op vrijdag 13, zaterdag 14 en zaterdag 21 september op Sportpark Mariënhoeve. Tobias: "We hopen dat veel mensen zich zullen inschrijven. Daarom willen we het laagdrempelig houden, het is geen test waarbij van de deelnemers wordt verwacht dat ze grote inspanningen leveren. Naast de vitaliteitstest zullen er deze dagen ook kraampjes te vinden zijn met informatie over gezond ouder worden. En er komt een beweegwijzer! In dit boekje staan alle sportmogelijkheden kort en duidelijk beschreven." Daarnaast gaan Giel Jan Wittenberg en Pieter Barte 'Wijk Balans en Sport' aanbieden, speciaal gericht op valpreventie. Teunie Emons zal in Langbroek een 12-weeks beweegprogramma opzetten. Tobias voegt hieraan toe: "Voor de vitaliteitstest in september zijn we nog op zoek naar testleiders die in september willen helpen." Opgeven hiervoor kan bij tobias.wijnmaalen@stichtingwijksport.nl of 06 7413517.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie