Verhaal van Anne van Doorn in Amerikaans tijdschrift
Verhaal van Anne van Doorn in Amerikaans tijdschrift Ali van Vemde

Internationale erkenning voor detectiveschrijver Anne van Doorn

25 juni 2019 om 12:40 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE/DOORN Het is 2004 als M.P.O. Books uit Doorn zijn eerste boek uitbrengt: Bij verstek veroordeeld. Zijn allereerste interview toen was met 't Groentje/Wijks Nieuws. Inmiddels zijn er negen boeken van M.P.O. Books verschenen en schrijft hij ook onder het pseudoniem Anne van Doorn. De boeken van M.P.O. Books gaan over politiezaken, Anne van Doorn schrijft over het detectivebureau van Robbie Corbijn, een andere invalshoek. Ook publiceert hij regelmatig korte verhalen.

Ali van Vemde

Na dit interview in 2004 heeft de auteur zich bewezen. Zeker in deze omgeving worden ze graag gelezen. Ook over onze landsgrens is hij blijkbaar opgevallen, want binnenkort wordt één van zijn verhalen geplaatst in het Amerikaanse Ellery Queen Mystery Magazine. Tijd dus om hem nogmaals te spreken. Op de Markt in Wijk bij Duurstede spreken we af. Niet zomaar, want in veel van zijn boeken spelen de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede een belangrijke rol. Marco Books vertelt: "Al in mijn jeugd zwierf ik veel rond in de omgeving. Dat kan ik nu goed gebruiken in mijn boeken. Soms heb ik een idee voor een verhaal, maar andere keren heb ik een locatie in mijn hoofd en ga ik daar van uit. Het moet wel herkenning oproepen, want ik merk dat mensen dat prettig vinden om te lezen." Hij merkte ook dat het voor hemzelf prettiger is om over deze omgeving te schrijven. Een van de boeken van Anne van Doorn speelt zich af in Noord-Holland en dat was toch lastiger.

NAAMSBEKENDHEID GROEIT M.P.O. Books begon met het schrijven van korte spannende verhalen, later richtte hij zich op het schrijven van spannende romans. Rechercheur Bram Petersen van politiedistrict Heuvelrug krijgt met zijn team heel wat lastige zaken op te lossen. Bijvoorbeeld in het boek 'Gedragen Haat' met een ontvoering in Doorn. Al snel leidt het spoor naar Wijk bij Duurstede. Daarnaast schreef hij onder de naam M.P.O. Books 'Bij verstek veroordeeld', 'De Bloedzuiger', 'De Blikvanger', 'De laatste kans', 'De dood van Callista de Vries', '' Dodelijke hobby', 'Een afgesloten huis' en 'Cruise control'. Maar hij blijft ook verhalen schrijven.

ANNE VAN DOORN Vanaf 2017 schrijft de auteur ook onder de naam Anne van Doorn. Hij vertelt: "Bij de boeken van M.P.O. Books gaat het om een rechercheteam van politiedistrict Heuvelrug. Anne van Doorn schrijft over het detectivebureau van Robbie Corbijn en zijn assistente Lowina de Jong. Zij houden zich bezig met het oplossen van onopgeloste zaken." 'De ouders keerden niet terug', 'De student die zou trouwen, 'De geliefde die in het veen verdween' zijn boeken die van Anne van Doorn zijn verschenen. In oktober wordt een nieuw boek verwacht. Recentelijk verscheen de bundel 'De mysteries van Robbie Corbijn', dat tien spannende verhalen bevat.

AMERIKA Zijn verhalen vallen blijkbaar op, want twee jaar geleden ontving hij een mail van een scout van het Amerikaanse tijdschrift. Alle belangrijke thrillerschrijvers hebben in Ellery Queen Mystery Magazine gepubliceerd. "De scout was blijkbaar getipt en zo is het gaan rollen." Dit gerenommeerde tijdschrift bestaat al sinds 1941. De rechten van de Engelse vertaling van 'De dichter die zichzelf opsloot' zijn verkocht aan het tijdschrift. Werk van schrijvers als Agatha Christie, Ruth Rendell en Stephen King verscheen onder andere in het blad, maar ook van William Faulkner en Ernest Hemingway. Wanneer het verhaal wordt gepubliceerd is op dit moment nog niet bekend. Books: "Straks zullen tienduizenden detectivefans over de hele wereld mijn verhaal lezen, dat is toch een leuk idee."

Wie nu al de verhalen van Anne van Doorn wil lezen, dat kan! In de bundel 'De mysteries van Robbie Corbijn' is het verhaal terug te vinden. Twee van deze verhalen spelen zich af in het Langbroeker Weteringgebied. Dat de schrijver de omgeving goed kent, blijkt telkens weer uit de nauwkeurige beschrijvingen van bepaalde locaties. Veel mensen herkennen deze locaties en zullen er toch anders naar gaan kijken. Als je van spannende boeken houdt, moeten deze zeker mee in de vakantiekoffer. De boeken van M.P.O. Books en Anne van Doorn zijn verkrijgbaar in de lokale boekhandel. Meer informatie over de schrijver op www.mpobooks.nl en www.annevandoorn.be

advertentie
advertentie