Een van de laatste repetitieavonden voor het jubileumconcert
Een van de laatste repetitieavonden voor het jubileumconcert Adrie P. Gouweleeuw

Jubileumconcert 15 jaar Vrouwenkoor Eigen Wijs

24 juni 2019 om 11:00 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 29 juni viert Vrouwenkoor Eigen Wijs haar 15-jarig jubileum met een concert. Het begint om 20.15 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar, deze kunnen worden besteld bij Anita Mocking, anita.mocking1964@gmail.com

Ali van Vemde

"Het vrouwenkoor Eigen Wijs komt oorspronkelijk uit Cothen," vertelt voorzitter van het bestuur, Gerda Hofman. "Wij zongen in de kerk, maar naast het gemengde koor was er eigenlijk geen plaats meer voor een vrouwenkoor." Enkele jaren lag het stil, maar het begon toch te kriebelen en samen met accordeoniste Rika nam Gerda het voortouw om een nieuw koor op te starten. "Met 13 mensen zijn we gestart. We oefenden in het Dorpshuys in Cothen. Ik begeleidde op blokfluit." In die tijd bestond het repertoire vooral uit meezingers. "Ons eerste optreden was bij de Zonnebloem."

DIRIGENTEN De oefenruimte verhuisde naar de Jozefschool in Wijk bij Duurstede en er werd gezocht naar een dirigent. Deze werd gevonden in de Engelse Mary. In 2006 werd Flora Veuger dirigent van het koor. Tien jaar lang was zij betrokken bij het koor totdat ze in 2016 verhuisde naar Uganda, waar ze zich inzet voor een goed doel: Hope North. Bij haar afscheid in 2016 besloot het koor dit goede doel te steunen. Het 12 ½ jarig jubileum werd gevierd met een korenmiddag met vrouwenkoor Confetti, Ome Ko'or en Parels aan de Kromme Rijn. Grietje Houwink nam het dirigentenstokje over. Grietje is en was dirigent van verschillende gemengde koren, vrouwenkoor, mannenkoor, een cantorij, kinderkoren, kerkkoren, jongerenkoren en kleine ensembles.

KOOR IS GEGROEID Niet alleen qua ledenaantal is het koor gegroeid, ook wat kwaliteit en repertoire betreft heeft het koor een flinke groei doorgemaakt. Dit gebeurde al in de tien jaar dat Flora dirigent was en zet zich in snel tempo door bij Grietje Houwink. In 2008 telde het koor al 25 leden, inmiddels zijn dat er 30. Hier kunnen nog enkele enthousiaste vrouwen bij. Iedere donderdag, van 20.00 tot 22.00 uur wordt gerepeteerd. Het koor heeft al heel wat optredens achter de rug, vooral ook in de buitenlucht, zoals bij Kleurrijk Uit in Wijk. Maar ook zijn er regelmatig optredens voor ouderen in verzorgingstehuizen in Wijk bij Duurstede, Doorn en Houten. In de periode rond Kerst wordt het koor gevraagd om bijeenkomsten te voorzien van muzikale omlijsting. Zo gaf het koor afgelopen Kerst een dubbelconcert met een koor uit Huizen, onder andere in een geheel uitverkochte Grote Kerk.

OP HOGER NIVEAU Bestuurslid Mieke Wijnker vertelt dat het koor naar een hoger niveau wil. "Het is belangrijk dat we hier een goede balans in vinden. Er worden nu stemtesten gehouden om te kijken op welk niveau het koor zit. We moeten er wel voor zorgen dat het niveau niet te hoog wordt, want het enthousiasme moet wel blijven. De muziek wordt al thuis geoefend, zodat tijdens de repetitieavonden echt gezongen kan worden. We willen uit het koor alen wat er in zit." Sinds enige tijd werkt het koor met verschillende commissies, waaronder een muziekcommissie. Leden van het koor kijken samen met de dirigent naar het repertoire. Er wordt in verschillende talen gezongen. Daarnaast zijn er de koormeesters die contact leggen en onderhouden met de locaties waar wordt opgetreden. Er wordt gekeken hoeveel ruimte er is, maar ook of er een piano aanwezig is en het afstemmen van de kleding. Dan is er nog de kascontrolecommissie en de PR commissie, waar Mieke deel van uitmaakt. Mieke: "Wij willen als koor eenduidig naar buiten treden. Dat doen we via onze website en via facebook. En we houden ons bezig met het vinden van sponsoren. Optredens leveren weinig op. De leden betalen contributie, maar dat is niet voldoende om het koor op een hoger niveau te brengen."

JUBILEUM Het eerste en tweede lustrum werden gevierd in Theater Calypso, het 12 ½ jarig jubileum in het Dorpshuys in Cothen. Nu wordt het jubileumconcert gegeven in Langbroek bij SVL. Het koor heeft er erg veel zin in. Gerda: "Bij onze optredens voor ouderen delen we boekjes uit, zodat mensen kunnen meezingen. De bekende liedjes worden enthousiast meegezongen, mensen hebben zo'n plezier. Onze dirigent weet als geen ander mensen te boeien en uit te nodigen mee te doen. Als koor willen we mensen laten genieten maar ook zelf genieten." Dat zal ook zo zijn aanstaande zaterdag als het jubileumconcert wordt gegeven. Gerda en Mieke zijn het erover eens: "Zingen ontspant en geeft energie. Iedere week gaan we weer blij naar huis. De liedjes blijven in je hoofd. Het is heerlijk om te zingen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie