Hans Oosters zorgde ervoor dat Wijk bij Duurstede momenteel een vrouwelijke waarnemend burgemeester heeft
Hans Oosters zorgde ervoor dat Wijk bij Duurstede momenteel een vrouwelijke waarnemend burgemeester heeft Saskia Kuijpers

Wil Wijk een (burgemeesters-) vrouw?

lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Afgelopen dinsdag was commissaris van de Koning Hans Oosters bij de raadsvergadering aanwezig om nadere uitleg te krijgen over het gewenste profiel voor een nieuwe burgemeester. Oosters had begrepen dat vrouwen met extra nadruk voor deze burgemeestersfunctie zouden moeten worden uitgenodigd. Had hij daarin gelijk? Met een kleine opmerking vooraf: in dit debat waren alleen mannen aan het woord.

door Kuun Jenniskens

De profielschets legt op de eerste pagina’s uit wat de gemeenteraad voor burgemeester zoekt. Hier wordt niets gezegd over voorkeur voor een man of vrouw. De voorkeur voor een vrouw komt pas aan de orde bij de samenvatting van de inwonersenquête.

Dit gaf commissaris Oosters kennelijk genoeg legitimatie om op te merken: ,,Er ligt een voorkeur voor een vrouw. Die laatste wens ondersteun ik van harte. Het aantal vrouwen binnen het burgemeestersambt blijft nog steeds sterk achter. We hebben een groot verschil in te lopen. Zorgwekkend is dat het aantal vrouwelijke sollicitanten in de provincie Utrecht terugloopt. Het is dus belangrijk om vanuit deze raad een extra oproep aan vrouwen te doen. Ik zal dat ook zeker doen.”

Misschien wel wat in verlegenheid gebracht, zei Rob Willems (GroenLinks) als voorzitter van de vertrouwenscommissie, die de profielschets opgestelde: ,,Dat we vrouwen gaan uitnodigen hebben we niet besproken. Dit gaf internetpeiling aan en dit hebben we niet één-op-één overgenomen omdat hier wisselend over werd gedacht. We zoeken vooral een mens.”

Dat hier wisselend over wordt gedacht werd inderdaad tijdens het vervolgdebat duidelijk. Namens GroenLinks nam Niek van Staaden als snel het idee over om vrouwen nadrukkelijk uit te nodigen. De PCG fractie - die alleen uit mannen bestaat, en een mannelijke wethouder leverde - zei het man/vrouw niet als criterium te zien. Van Vliet: ,,Wij gaan voor de allerbeste.”

Namens de VVD (ook een fractie met alleen mannen en een mannelijke wethouder) zei Segboer: ,,Ik wil een opmerking maken over het feit dat inwoners een vrouw zouden zoeken.” Tijdens het debat had hij uitgerekend dat 0,3 procent van de inwoners had aangegeven een vrouw als burgemeester te willen. ,,Uw conclusie is te kort door de bocht”, zo zei hij de commissaris. ,,Zie in deze zaal ook artikel 1 van de grondwet. Wij dichten iedereen dezelfde kansen toe.”

Namens het CDA zei Migchels: ,,Ik sluit me aan bij Segboer. Maar bij bij gelijke geschiktheid kiezen wij een vrouw.”

Van Asperdt (D66) pleitte echt voor een vrouw; ,,Sinds 1848 hebben wij in de gemeente Wijk bij Duurstede uitsluitend mannen als burgemeester gehad. Na 150 jaar zouden we dan niet eens anders moeten gaan kijken? Het klinkt mij als muziek in de oren om vrouwen uit te nodigen te solliciteren.”

De SP liet zich over deze kwestie niet uit en WijkNU gaf de voorkeur voor een ‘mens’.

advertentie