Afbeelding
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Wijkenaar moet cel in voor vals tandartsdiploma

21 juni 2019 om 12:58 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Een 37-jarige Wijkenaar moet de cel in voor het voorhanden hebben en afleveren van een vals tandartsdiploma. De man kreeg dinsdag van de Utrechtse rechtbank zes maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk.

De rechters vinden bewezen dat de man, manager van twee tandartspraktijken, in april 2016 een vals masterdiploma tandheelkunde had afgegeven om in Hongarije als tandarts te worden erkend. Volgens het diploma was de man eind december 2015 aan de Vrije Universiteit afgestudeerd, maar in werkelijkheid studeerde hij tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam en moest hij nog aan de masteropleiding beginnen. Op de laptop van de Wijker stond een digitale kopie van het valse diploma.

Tijdens de rechtszaak verklaarde de verdachte slachtoffer te zijn van de wraakzuchtige ex-man van zijn echtgenote. Volgens de Wijker had zijn echtgenote kort voor de zitting aan hem opgebiecht dat ze door haar ex was bedreigd en afgeperst om een onbekende man toegang te verlenen tot zijn laptop. Zijn raadsvrouw benadrukte ook dat haar cliënt geen enkel belang had bij een Hongaarse erkenning als tandarts. Het valse diploma was door een onbekende vrouw in Hongarije bij de verantwoordelijke instantie afgegeven.

De rechtbank deed het alternatieve scenario van de verdachte echter af als een 'onwaarschijnlijk relaas'. Ze vonden het tegen hem pleiten dat het valse diploma een bewerking was van het echte diploma van een tandarts in een van zijn praktijken en dat een vertaalbureau met het emailadres en het telefoonnummer van de verdachte contact had over het vertalen van het diploma in het Hongaars. Dat vertaalbureau was ook betaald via de tandartspraktijk.

Tegen de verdachte was 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, maar daarvoor vond de rechtbank het feit te ernstig. Volgens de rechters moet de samenleving kunnen vertrouwen op de echtheid van diploma's. Bovendien hadden ze geen inzicht gekregen in de beweegredenen van de man en had hij geen berouw getoond. "We kunnen er niet op vertrouwen dat hij in de toekomst niet opnieuw in de fout gaat", aldus de rechter.


 

advertentie
advertentie