De peuters luisteren vol concentratie naar het verhaal Ssst! De tijger slaapt.
De peuters luisteren vol concentratie naar het verhaal Ssst! De tijger slaapt. de Bibliotheek Z-O-U-T

Peuters vieren feest in bieb Wijk

2 februari 2018 om 15:49 lokaal Deel je nieuws

Donderdag 1 februari waren (bijna) alle peuters van kinderopvang Partou in Cothen op het verjaardagsfeest van Tijger in de Bibliotheek van Wijk bij Duurstede. Dit voorleesfeest werd georganiseerd in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Het boek Ssst! De tijger slaapt stond tijdens deze tiendaagse centraal. Het boek werd tijdens het peuterfeest voorgelezen; er werd geoefend met gebaren. En een feest is pas een feest wanneer er wordt gezongen en gedanst. Het feestje werd afgesloten met een beker limonade.

Partou Cothen en de Bibliotheek Z-O-U-T hebben sinds 2016 een samenwerkingsovereenkomst ‘Boekstart in de Kinderopvang’.

­Boekstart is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De doelstelling is kinderen, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief in aanraking te brengen met boeken én voorlezen. BoekStart gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong (op school) ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben.

De intentie van het programma Boekstart is het versterken van het voorleesklimaat in kinderopvangcentra, onder meer door de deskundigheid van de pedagogisch medewerkers te verbeteren én het aanbieden van een actueel en gevarieerd aanbod van baby- en peuterboeken.

In Wijk bij Duurstede is Partou Cothen de eerste kinderopvanginstelling die deze samenwerking met de Bibliotheek Z-O-U-T is aangegaan.
De Bibliotheek biedt deskundigheidstrainingen aan. Bij Partou Cothen zijn twee pedagogisch medewerkers geschoold tot leescoördinator. Zij hebben binnen de organisatie de rol om het voorlezen en de voorleesactiviteiten structureel in te bedden in de jaarplanning. Alle pedagogisch medewerkers zijn geschoold in interactief voorlezen.
Leescoördinator Marjon van der Pol: ‘Naast het feit dat wij zelf veel meer te weten zijn gekomen over het grote aanbod aan kinderboeken, zien we ook dat de ouderbetrokkenheid bij het voorlezen groter wordt. Boekjes die voorgelezen worden in de groep worden vervolgens door ouders geleend en/of gekocht. Vooral peuters hebben behoefte aan herkenning en herhaling’.

Zo bleek dit ook tijdens het voorlezen van het boek Ssst! De tijger slaapt. Kinderen hebben tijdens de voorbereidingen in de groep het verhaal al een aantal keren voorgelezen gekregen. Ze wisten dan ook alle dieren uit het verhaal te benoemen. Desondanks bleef het verhaal nog heel spannend. Zou de tijger wakker worden?

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie