Alle winnaars van de Vrijwilligersprijs
Alle winnaars van de Vrijwilligersprijs

Calypso Theater winnaar Vrijwilligersprijs

lokaal

EHBO Cothen en Wijks Shantykoor krijgen 2e en 3e prijs

[WIJK BIJ DUURSTEDE] Een andere locatie dan gebruikelijk, maar het was dan ook de vijftiende keer dat de gemeentelijke Vrijwilligersprijs werd uitgereikt op woensdag 31 januari door de gemeente en Stichting Binding/Steunpunt Vrijwilligerswerk. Dit keer vond de uitreiking plaats in het Calypso Theater in plaats van het Huis van de Gemeente.

Op basis van de volgende criteria koos de jury de winnaars: toekomstbestendigheid, doelgerichtheid, verbindende/stimulerende factor en de bijdragen aan de lokale samenleving. Ook werd door de jury meegewogen hoe lang de organisatie al actief is. "Het is bijzonder hoe groot de vrijwillige inzet is in onze gemeente, hier ben ik erg trots op," zegt wethouder Wmo, Wil Kosterman. "Het is mooi dat we dat op deze manier kunnen honoreren, in de wetenschap dat niet iedereen kan winnen. De andere vrijwilligers waarderen we zeker niet minder." Dit jaar zijn de vijftig vrijwilligers van het Calypso Theater gekozen als winnaar. Zij mochten een cheque van € 1.000,- in ontvangst nemen. Hieraan voorafgaand gaf Blues in Wijk, de winnaar van vorig jaar, een mondharmonicaworkshop. Hans de Vries liet de zaal in een kwartier tijd al hun eerste liedjes spelen.

[WAAROM THEATER CALYPSO?] Dit jaar bestaat het Calypso Theater 10 jaar en dit theater is niet meer weg te denken uit Wijk bij Duurstede. Calypso wordt vaak gezien als het dorpshuis van de kern Wijk bij Duurstede. Calypso draait een breed programma, waarin een podium wordt geboden aan bekende Nederlanders, zoals Claudia de Breij en Youp van 't Hek. Maar Calypso is ook een theater voor lokale vormen van cultuur. Het theater wordt geëxploiteerd door een groep van 50 vrijwilligers, waarvan sommigen al vanaf het begin betrokken zijn. De vrijwilligers zorgen onder andere voor de invulling van het programma, het schoonmaken en de opstelling van de zaal, de website, de folders die huis-aan-huis worden verspreid, de bar en garderobewerkzaamheden. Kortom: zonder vrijwilligers geen Calypso!

[TWEEDE PRIJS VOOR EHBO COTHEN] E.H.B.O. Afdeling Cothen bestaat al meer dan 60 jaar. De vrijwilligers zijn in weer en wind aanwezig bij evenementen/sportbijeenkomsten in Wijk bij Duurstede, Langbroek en Cothen. Overal waar iets te doen is, zijn ze belangeloos aanwezig, zoals bijvoorbeeld bij: de Schapenmarkt in Langbroek, het Oogstfeest in Cothen, de Nieuwjaarsduik in Wijk bij Duurstede, de intocht van Sinterklaas, de Driekernenavondvierdaagse, het Kersenfestival,. Langbroek de Koningsspelen en e Superteamwedstrijden. Daarnaast organiseert E.H.B.O. Cothen veel cursussen en voorlichtingsavonden voor een brede doelgroep. Deze vrijwilligers zijn vaak bijna onzichtbaar aanwezig, maar absoluut onmisbaar wanneer het gaat om het verlenen van eerste hulp in onze gemeente.

[SHANTYKOOR TUSSEN RIJN EN LEK] Het Wijks Shantykoor ontving ook een bedrag van € 250,- voor het organiseren van het Shantyfestival. Al 15 jaar lang organiseren ongeveer 20 vrijwilligers het Shantyfestival op de laatste zaterdag van september. Tijdens het perfect georganiseerde festival worden zeemansliederen ten gehore gebracht. Tijdens het ietwat natte, maar feestelijke derde lustrum traden op acht podia vijftien koren op. Naast inwoners van de hele gemeente trekt het festival publiek uit de wijde omgeving en liefhebbers vanuit heel Nederland. Het Shantyfestival heeft dan ook een grote toeristische waarde.

[AANMOEDIGINGSPRIJS] De P.J.G.U. Langbroek verjongt en vernieuwt zichzelf steeds. Het is geen nieuwe organisatie, maar telkens staan er weer nieuwe jonge bestuurders en vrijwilligers op die de kar trekken. Met evenementen weten ze steeds weer een grote groep jonge mensen te trekken en te vermaken. Dit zijn onder andere het touwtrekken en de Trekkertrek, het Oudejaarsfeest, een theatervoorstelling, hun tweejaarlijkse bijdrage aan het Oogstfeest en de Landdag.

advertentie