De opening van het rolstoelpad Leersumse Veld
De opening van het rolstoelpad Leersumse Veld Staatsbosbeheer

Wens van Ina Lamein komt uit: rolstoelpad Leesumse Veld geopend

lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Vrijdag is de 'Natuur zonder drempels route' in het Leersumse Veld, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug geopend. In 2018 namen Ina Lamein en haar partner Reinout Broos contact op met de boswachter omdat Ina met haar rolstoel niet meer kon wandelen in het gebied waar ze zo graag kwamen. Voor dit initiatief startte boswachter Corien Koreman via Stichting Buitenfonds in oktober 2018 een crowdfunding actie. In 't Groentje/Wijks Nieuws vertelden Ina en Reinout en Corien waarom dit pad er moest komen. Particulieren, bedrijven, verenigingen en stichtingen hebben dankbaar gehoor gegeven aan de oproep om de natuur ook voor mensen met een fysieke beperking bereikbaar, beleefbaar en bruikbaar te maken. Inmiddels is de prachtige, 3 kilometer lange route aangelegd en is een geschikte parkeerplaats gemaakt.

Burgemeester G.F. Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug opende samen met Janine Caalders (voorzitter Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug) en Jasper Kuipers (hoofd Staatsbosbeheer Utrecht) het rolstoelpad. Samen werd een symbolische drempel verwijderd waardoor genodigden het pad direct in gebruik konden nemen. "Het is fantastisch hoe vele particulieren, bedrijven en organisaties gezamenlijk hebben geïnvesteerd om dit pad mogelijk te maken, het voelt als een maatschappelijk gedragen initiatief, aldus Kuipers van Staatsbosbeheer." Alle genodigden, waaronder diverse rolstoelgebruikers, probeerden het pad direct uit. "Hiermee is onze lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. We zijn al jaren niet meer in dit prachtige natuurgebied geweest terwijl juist hier onze persoonlijke herinneringen liggen. Dat we nu weer van de Leersumse Plassen kunnen genieten samen met onze familie betekent heel veel voor ons' vertelt een rolstoelgebruiker."

[MOOIE ROUTE MET EXTRA VOORZIENINGEN] Uiteraard is het geschikt voor alle mensen die gebonden zijn aan wielen, ook rollators en scootmobiels. De gemarkeerde route is 3 kilometer lang en voert via een halfverhard pad langs gevarieerde natuur van bossen, heide en water. De route start vanaf boswachterij Leersumse Veld en is eveneens toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Het informatiepaneel is voorzien van brailleschrift. In de weekenden is het informatiecentrum De Veldschuur geopend en kan men gebruik maken van de toiletvoorziening. De openingstijden zijn te vinden via www.staatsbosbeheer.nl

[NATUUR TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN] Staatsbosbeheer heeft 96% van zijn natuurgebieden opengesteld voor publiek zodat iedereen van de natuur kan genieten. Voor veel bezoekers zijn de nodige voorzieningen gerealiseerd; van wandel- en fietspaden, mountainbike routes, ruiterroutes tot honden los gebieden. De bereikbaarheid, toegankelijkheid en beleefbaarheid van natuurgebieden voor mensen met een fysieke en visuele beperking zijn op de Utrechtse Heuvelrug nog niet voldoende ontwikkeld en onderbelicht. Terwijl de behoefte groeit van deze groep mensen om de natuur te beleven. "Met dit nieuwe rolstoelpad biedt het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nu in totaal 3 mooie routes om de natuur zonder beperkingen te beleven. Ik ben alle donateurs enorm dankbaar voor hun bijdrage en betrokkenheid," aldus Corien Koreman.

advertentie