Fousha wandelt naar Rotterdam voor het goede doel
Fousha wandelt naar Rotterdam voor het goede doel Vereniging Hidradenitis

Cothense Fousha loopt naar Rotterdam

30 mei 2019 om 07:49 lokaal

COTHEN Fousha Rolfast uit Cothen heeft de chronische huidziekte Hidradenitis, welke zeer pijnlijke, terugkerende ontstekingen veroorzaakt in huidplooien als liezen, oksels en in de schaamstreek. ,,Zoals je zult begrijpen iets waar mensen absoluut niet graag over praten", vertelt Fousha. En dat is de reden dat ik het wel doe, want deze ziekte zorgt voor zo'n groot leed onder patiënten dat ik "Out in the Open" ga voor meer bekendheid.

Op 1, 2 en 3 juni gaat Fousha de uitdaging aan om van haar woonplaats Cothen naar het Erasmus MC in Rotterdam te wandelen. ,,Daar wacht een team specialisten mij en mijn hopelijk grote aantal medelopers speciaal op, omdat ze de actie van harte steunen. Er komen nog te weinig mensen terecht bij de dermatoloog met dit soort ontstekingen, waardoor ze soms jarenlang moeten doormodderen met vreselijke pijnen en pussende wonden."

In Nederland lijden naar verwachting zo'n 170.000 mensen aan deze huidaandoening, dus het is belangrijk dat huisartsen goed doorverwijzen en dat arbo-artsen oog hebben voor dit verborgen leed. En dat is waar de vereniging, die achter Fousha staat, mee aan de slag gaat met het geld dat ze ophalen met de sponsortocht.

Ook heeft de van oorsprong Cothense, professionele marathonloper Koen Raymaekers zijn steun gegeven aan de tocht. Koen: "ik weet als geen ander hoe belangrijk een goede gezondheid is om te kunnen doen wat je graag wilt in het leven. En hoeveel impact überhaupt een blessure al heeft op je mentale welzijn en fitheid. Laat staan als je fysiek zo beperkt bent dat je niet eens kúnt sporten. Ik vind het fantastisch dat Fousha de aandacht vraagt door een looptocht, daar sta ik helemaal achter."

Fousha: ,,Voor iemand zonder ziekte is het misschien niet zo'n spannende tocht die 20 km per dag wandelen, maar ik doe het drie dagen achter elkaar. En bij mensen met HS is de bewegingsvrijheid beperkter door veel verlittekening die ontstaat na de ontstekingen. Gewoon in je spijkerbroek lopen is uitgesloten natuurlijk. Er mag zo min mogelijk wrijving ontstaan door kleding op de huidplooien".

Een flinke uitdaging dus, waarvoor Fousha al enige tijd flink aan het trainen is. Wil je deze dappere Cothense ook steunen voor dit goede doel? Dat kan via doneerdoel.nl (voer bij actie zoeken Fousha in). Je kunt ook met haar meelopen of mensen met hidradenitis ontmoeten tijdens de 3-daagse. Ga dan naar www.hidradenitis.nl voor meer informatie.

De start van de Mars naar Rotterdam is op 1 juni om 10.00 uur in het Dorpshuys in Cothen. Op dag 2 gaat de route van Woerden naar Gouda en de 3e dag gaat van Nieuwerkerk a/d IJssel naar het Erasmus MC in Rotterdam, waar ze om 16.00 uur worden opgewacht.

advertentie
advertentie