Echtpaar Jansen - Thuis met Burgemeester Poppens
Echtpaar Jansen - Thuis met Burgemeester Poppens wes janssen

Diamanten paar Jansen-Thuis

lokaal

COTHEN Voordat burgemeester Poppens de traditionele kopie van de trouwakte kon overhandigen kwam Bennie (zoals men hem in Wijk noemt) Jansen al met 2 belangrijke brieven op de proppen. De een warempel van Koning Willem Alexander en de ander van de Commissaris van de Koning in Utrecht. Beiden feliciteerden het echtpaar met hun 60-jarig huwelijk en wensten hen veel geluk in de toekomst. Dat lijkt wel te gaan lukken met hun 2 zonen en schoondochters, 3 kleinkinderen en zelfs 2 achterkleinkinderen.

door Wes Janssen

[ZANDBAK] Op de vraag hoe ze elkaar ontmoet hadden kregen we een verbaasde blik en het antwoord "in de zandbak". De beide ouders van echtpaar Jansen-Thuis bleken afkomstig uit de Lobith in de Achterhoek en al jaren vrienden van elkaar. Zodoende leerde kleine Bennie zijn vriendinnetje Miep al tijdens het spelen in de zandbak kennen. Altijd zijn ze vrienden gebleven hoewel ze beiden in de daarop volgende jaren verschillende andere vrienden en vriendinnetjes gehad hebben. Ook toen ze na school verschillende opleidingen gingen volgen bleven ze elkaar zien in hun vriendengroep. Pas toen Bennie zijn dienstplicht vervuld had bij de Koninklijke Luchtmacht in Enschede, waar hij met stoomtrein heen moest, werd het menens.

[WONEN] Omdat er in die tijd een groot woning tekort was werd er 14 mei 1959 eerst "voor de wet" getrouwd. Op 28 januari van het jaar daarop vond het kerkelijk huwelijk plaats in de Johannes de Doperkerk in Wijk bij Duurstede. Ben heeft na zijn diensttijd in Waddinxveen eerst gewerkt als onderhoudsmonteur bij de Spoorwegen en een jaartje met Miep in Gouda gewoond totdat ze heimwee kreeg en naar Wijk terug verlangde. Het aannemersbedrijf De Gier bouwde in die tijd een aantal woningen in Cothen en via bekenden zijn ze aan het huis gekomen waar ze nu na 55 jaar nog steeds in wonen. ,,Wij voelden ons meteen thuis hier ook al omdat er toen veel Wijkenaren met Cothenaren trouwden, dus integreren hoefde niet echt", vertelt Miep. ,,We zijn inmiddels wel het oudste stel in de straat", vult Ben aan. Miep is, nadat ze de Modevakschool had afgemaakt, werkzaam geweest als coupeuse bij Atelier Wijkova in de Volderstraat en Ben heeft zich om laten scholen tot verzekeringsadviseur.

[VRIJE TIJD] ,,k heb me nog nooit verveeld", vertelt Miep. ,,Met zelf kleren maken, breien, borduren, puzzelen en wenskaarten maken krijg ik de tijd wel vol". ,,Het wordt wel wat lastiger nu mijn ogen minder worden". ,,Ik ben blij dat ze mij nog ziet zitten", merkt Ben lachend op. ,,Anders hoor ik je wel", antwoordt Miep snel. Ben is goed in houtbewerking. Samen met zijn kleinkinderen zijn ze vaak te vinden in het schuurtje waar Ben kleine gereedschapskistjes voor ze heeft gemaakt. Ze zagen en timmeren dat het een lieve lust is. Dat is ook wel te zien aan de vele vogelhuisjes en voederbakjes in de tuin.

[BURGEMEESTER POPPENS] Het diamanten echtpaar Jansen-Thuis was het laatste jubileum waarbij Tjapko Poppens de kopie van de trouwakte uitgereikt heeft. Zowel Ben als Miep waren verrast door het cadeau maar vonden het wel jammer dat hij weggaat. Blijkbaar heeft de burgervader ook in Cothen in ruim 6 jaar trouwe aanhangers geworven. ,,Een huwelijk sluit je voor je leven, als alles tenminste goed gaat, en dat lijkt hier het geval", aldus de burgemeester."Dus op naar de briljanten bruiloft over 10 jaar." Na de traditionele foto met de trouwakte keerde hij met enige weemoed huiswaarts.

advertentie