Gouden echtpaar De Ligt - Hopman met locoburgemeester Kosterman
Gouden echtpaar De Ligt - Hopman met locoburgemeester Kosterman wes janssen

Paar De Ligt 50 jaar samen

21 mei 2019 om 15:35 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Toen Truus Hopman op de solex naar een dansavond in het Parochiehuis van Werkhoven ging waren de verwachtingen nog niet hooggespannen, maar dat veranderde toen ze Wim zag. Elke zondag vroeg ze aan haar zuster wie de dienst had gedaan tijdens 'Het Lof' in de kerk van Bunnik, om in plaats van het kerkbezoek haar Wim uit Werkhoven te zien.

Wes Janssen

In diezelfde kerk werd op 20 juni 1969 het huwelijk gesloten tussen Wim de Ligt en Truus Hopman, volgens de traditie in de woonplaats van de bruid, een maand nadat ze op 19 mei voor de wet waren getrouwd. Truus: ,,We trouwden op maandagmorgen in het gemeentehuis want dat was gratis in die tijd". ,,Dat is nu nog steeds zo" antwoordde Locoburgemeester Wil Kosterman, die Tjapko Poppens verving en na dit bezoek meteen een nieuw huwelijk ging sluiten. ,,Ondanks de verhalen is trouwen nog steeds populair in Wijk", aldus Wil.

TRANSPORT Na school heeft Wim 3 jaar bij Vrumona in Bunnik gewerkt en daarna 39 jaar als vrachtwagenchauffeur bij het bekende Transportbedrijf De Ligt van zijn familie. Om gezondheidsredenen net geen 40 jaar. Toen die problemen waren opgelost was Wim nog 8 jaar als chauffeur werkzaam bij AAtax. Truus stond in Utrecht bij V&D in de winkel en zorgde na het huwelijk voor het gezin met 2 kinderen. Inmiddels maken 3 kleinzonen en 1 kleindochter de familie compleet.

DIRK FOCKSTRAAT De eerste 8 jaar na het huwelijk woonde het paar in de splinternieuwe flats aan de Dirk Fockstraat. Er was grote woningnood en de mogelijkheden waren schaars. Toen ze trouwden kwamen ze uiteindelijk in aanmerking voor een flat. Truus: ,,Het was wel een gezellige tijd. Er waren veel jonge stelletjes met kinderen en we kwamen best veel bij elkaar over de vloer". ,,Wel was het altijd een gesjouw met boodschappen en bakken van kinderwagens". Omdat Wim voetbalde op het Dorestad-complex tegenover de flats kon Truus hem goed in de gaten houden. Na 8 jaar konden ze verhuizen naar de eengezinswoning in de Jacob van Ruisdaelstraat waar ze nu al 42 jaar wonen.

VOETBAL Voetbal speelde in de familie De Ligt altijd een grote rol. Wim heeft gespeeld bij Aurora in Werkhoven en Dorestad. Daarna is hij als scheidsrechter bij de KNVB nog 25 jaar actief geweest op de voetbalvelden. Nu is hij een fanatieke Feyenoordsupporter en reist met zijn zwagers naar elke thuiswedstrijd in Rotterdam. Met de vele fans, ook uit Wijk bij Duurstede, belanden ze dan in het 65+ vak waar ze hun favoriete club aanmoedigen.

VROUWENBOND Sport is blijkbaar een belangrijke factor in het gezin De Ligt want Truus houdt van wandelen, zwemmen en fietsen. Verder zit ze al 13 jaar in het bestuur van de vrouwenbond KVG. Met de dames gaat ze elke maand fietsen, bloemschikken en op excursie. ,,Volgende week gaan we bijvoorbeeld naar Robert van Bekhoven om wat van zijn kookkunst op te steken", aldus Truus. De vereniging is nog steeds vitaal, ook jonge vrouwen kunnen zich aansluiten. ,,Vroeger was het katholieke geloof vereist, maar dat is nu niet meer bepalend", volgens Truus.

Hoewel ze beiden niet in Wijk geboren zijn hebben ze het er zeer naar hun zin.

advertentie
advertentie