Landgoed en landhuis vorme een geheel, en wandelaars worden uitgenodigd het Pop-up Museum te bezoeken.
Landgoed en landhuis vorme een geheel, en wandelaars worden uitgenodigd het Pop-up Museum te bezoeken. Margriet Hunse

Museum weer open

lokaal

Margriet Hunse

Landhuis Oud Amelisweerd maakt zich op voor een nieuwe gebruiker: op 10 juni opent het Pop-up Museum Oud Amelisweerd, met voorwerpen uit de depots van verschillende Utrechtse kastelen.

Voor de groep vrijwilligers en beheerders van het voormalige MOA was het spannend; wat zou er met 'hun' landhuis gaan gebeuren? Het leek er op dat de gemeente Utrecht, eigenaar van het huis, zou zorgen voor leegstandsbeheer tot er een definitieve bestemming gevonden zou zijn. Tot vreugde van vrijwilligers en beheerders is er toch voor gekozen om het huis weer als museum open te stellen. Frank Louhenapessy van Museum Huis Doorn: ,,Wij hoorden pas op het allerlaatste moment dat Oud Amelisweerd waarschijnlijk leegstandsbeheer kreeg. Ons erfgoedhart ging een beetje bloeden." Hij overlegde met de Stichting Samenwerkende Kasteelmusea Utrecht (SSKU, een samenwerkingsverband tussen Huis Doorn, Kasteel de Haar, Slot Zuylen en Kasteel Amerongen), en Huis Doorn meldde zich te elfder ure bij de gemeente Utrecht. De zaak was snel beklonken. Voor de gemeente Utrecht was het lastig om een gebruiker te vinden vanwege de randvoorwaarden: de klimaatbeheersing in het landhuis mag niet uit en er mogen geen grote aantallen bezoekers binnen. Louhenapessy: ,,De klimaatbeheersing is juist fantastisch voor onze collectie."

[KUNSTSCHATTEN] Museum Huis Doorn was de laatste woonplaats van de voormalige Duitse keizer Wilhelm II. In 1918 vluchtte hij naar Nederland, waar hij zich na een periode in Kasteel Amerongen vestigde in Huis Doorn. ,,Hij arriveerde met 58 treinwagons vol huisraad. Daar zitten echt bijzondere kunstschatten tussen, waar Huis Doorn geen ruimte voor heeft. Op het moment zijn wij zelfs aan het bekijken of er een mogelijkheid is om meer expositieruimte te realiseren. Oud Amelisweerd komt echt op het goede moment voor ons. Alle voorwaarden kloppen hier. Er is enorm veel draagvlak. De goed georganiseerde groep vrijwilligers is na de sluiting van het MOA elke maand bijeen gekomen, ze zijn heel betrokken."

[WONDERKAMERS] Gastconservator Jochem van Eijsden werkte in een aantal Nederlandse musea, waaronder het Centraal Museum, het Rijksmuseum en museum Dorestad in Wijk bij Duurstede. Hij heeft de uitdaging om binnen twee maanden een expositie in te richten. ,,Normaal trekt een museum drie jaar uit voor het plannen en inrichten van een tentoonstelling, ik heb het een keer in 10 maanden gedaan. Nu zet ik er nog een versnelling op." Op de begane grond komt een smaakvolle expositie in waarin voorwerpen uit de depots van de SSKU samenkomen. Ook de geschiedenis van Oud Amelisweerd krijgt een plaats op de begane grond. Op de eerste verdieping komen wisselende tentoonstellingen rond een thema, waar ook hedendaags design bij gebruikt wordt. Van Eijsden: ,,Het eerste thema is 'tijd'. Dat ligt voor de hand, in dit huis kun de tijd aflezen aan de verschillende behanglagen op de muur. Musea zijn ooit begonnen als wonderkamers, met objecten om mensen tot reflecteren aan te zetten. Dat is ook nu mijn doel."

[TOEGANKELIJK] Louhenapessy inventariseert intussen al wat er in de toekomst in Oud Amelisweerd getoond kan worden, zoals een aantal prachtig gerestaureerde Chinese lakpanelen. Hoewel het tijdelijke gebruik voor maximaal twee jaar bedoeld is, wil Huis Doorn de gemeente Utrecht graag helpen bij het zoeken naar een permanente toekomstige invulling. ,,Deze plek is zó fantastisch. Het landhuis vormt nog steeds één geheel met het landgoed. Vroeger stond het landgoed natuurlijk ten dienste van het huis. Nu is dat andersom: de functie van dit landhuis is ontmoeting en het verbinden van de bezoekers van het landgoed." Wandelaars en fietsers worden uitgenodigd om binnen te komen kijken. De toegangsprijs blijft daarom laag: 5 euro per bezoek, kinderen gratis, Museumjaarkaarthouders ook.

Pop-up Museum Oud Amelisweerd gaat op Tweede Pinksterdag, de Dag van het kasteel, om 12.00 open voor publiek. Daarna is het elke woensdag tot en met zondag open van 12.00 tot 17.00 uur, de kassa sluit om 16.00. Het Pop-up Museum is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers die de groep gastvrouwen en gastheren komen aanvullen.

Frank Louhenapessy (links) en gastconservator Jochem van Eijsden.
advertentie