De tuinbraderie Odijk trekt al 28 jaar publiek van heinde en verre.
De tuinbraderie Odijk trekt al 28 jaar publiek van heinde en verre. Corina van den Akker

Tuinbraderie op 18 en 19 mei

6 mei 2019 om 10:03 lokaal

Odijks feestje

ODIJK De tuinbraderie dankt zijn bestaan aan pannenkoekenboerderij Aan de Vork. In 1991 wilde eigenaar Ineke Dekker de 10e verjaardag van haar bedrijf met iets fleurigs vieren. Echtgenoot Jaap vroeg een aantal lokale ondernemers Aan de Vork letterlijk in de bloemetjes te zetten met een paar kramen met bloemen en planten. Dat trok veel bezoek, en iedereen vroeg ,,wanneer doen jullie dit weer?" De Odijkse tuinbraderie en het bedrijf Dekker Evenementen waren geboren.

Margriet Hunse

PANNENKOEKEN De tuinbraderie trok duizenden bezoekers uit de omgeving die het zomergoed voor de tuin kwamen inslaan. De bezoekers kwamen heinde en verre. Dat was ook te danken aan de Inwoners van Odijk , die tijdens de tuinbraderie massaal familieleden ontvingen die een bezoek aan de braderie wilden brengen. De Dekkers drukten hun stempel op het dorp: een hele generatie Odijkse jongeren werkte voor korte of lange tijd bij Dekker Evenementen of de pannenkoekenboerderij. De pannenkoekenboerderij sloot in 2001, het evenementenbureau werd in 2009 verkocht.

CONNECTIES Een andere organisator nam de tuinbraderie over, maar de laatste jaren kwam de klad er steeds meer in. Dit jaar zou de tuinbraderie helemaal niet meer worden georganiseerd. Corina van den Akker, die jaren bij Dekker Evenementen werkte, en Coen van de Wind, vuurwerkondernemer in Houten, vonden dat erg jammer. Beide bewoners van De Vork vroegen buurman Jaap om al zijn tuinbraderie-connecties in te zetten. De drie werkten de afgelopen weken tot diep in de nacht door om het evenement weer op poten te krijgen. ,,Half april hadden we nog niks," zegt Corina, ,,maar inmiddels hebben zich weer aardig wat vaste deelnemers gemeld."

ORGANISATIES Het moet op 18 en 19 mei weer een Odijks feestje worden, vinden de drie Vork-bewoners. Naast het vertrouwde aanbod van plantenhandelaren kunnen daarom ook alle Odijkse organisaties, zoals scholen en sportclubs, tegen kostprijs een kraam inrichten. Ook lokale ondernemers met een leuk assortiment worden uitgenodigd zich aan te melden. ,,Een aantal ondernemers had zich inmiddels ingeschreven voor een ander evenement op die datum. Maar ze hebben nu al aangegeven dat ze volgend jaar weer van de partij zijn" zegt Coen. ,,En dat geldt ook voor de verenigingen. Alle zangkoren bijvoorbeeld willen er volgend jaar in elk geval bij zijn. Zet het vast in je agenda: 16 en 17 mei 2020!" De drie organisatoren maken al plannen voor de 30e editie in 2021.

FOODTRUCKS De organisatie zorgt naast het grote aanbod aan tuinplanten ook voor de inwendige mens. Er komen twee foodtrucks en een pannenkoekenbakfiets, en als toetje zijn er ijsjes en suikerspinnen. Het Sporthuis Bunnik zorgt voor de drankjes. Verder zijn er een draaimolen, een springkussen en meer leuke activiteiten voor de kleintjes. Er is een muziekpodium, en de mooiste kraam krijgt een prijs. Scouting Katimavik leidt het parkeren in goede banen en heeft een pot voor financiële bijdragen. Aanmelden voor een kraam kan nog op www.xl-evenementen.nl.

advertentie
advertentie