De ouderen worden verwend
De ouderen worden verwend ReviusWijk

Impact van Jeugd van Tegenwoordig

25 april 2019 om 07:39 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Young Impact is een landelijke organisatie die jongeren graag challenges laat doen die impact hebben op anderen. ReviusWijk doet dit al jaren. Al sinds 2008 kent de school het project Maatschappelijke Stage waarin De Jeugd van Tegenwoordig laat zien wat ze allemaal voor goeds kunnen doen. "Voor wie of wat kan jij van betekenis zijn?"

De zeven eerste klassen van de school hebben samen met hun mentoren gekozen voor diverse onderwerpen; er zijn groepen gevormd dwars door de klassen heen, waardoor er nog meer motivatie was om goed werk te leveren. De 'Natuur en Dieren'groep heeft eikenboompjes geplant, houtblokken gekliefd, klein zaagwerk verricht en slangenhopen op het Leeresumse veld gemaakt voor ringslangen onder leiding van de boswachterij. De groep die 'ouderen ging verwennen' heeft drie dagen één op één met ouderen uit het E&E Gasthuis opgetrokken en vooral ook de ouderen de school laten zien, met heerlijke zelfgemaakte taartjes in hun leerhuis. Die uitwisseling was haast ontroerend!

COA In Overberg zit een school van het COA, waar jonge vluchtelingen die zonder ouders hier zijn gekomen, les krijgen. Met die vluchteling jongeren hebben de leerlingen een uitwisseling gedaan. Er werd gesport en via het maken van collages werd 'gepraat zonder taal'. Het COA/AZC Leersum heeft een bus gratis ter beschikking gesteld. Bij de uitwisseling zijn de highlights van Wij al wandelend gezien en de molen werd beklommen. De picknick/lunch werd in de tuin gehouden waarbij de tosti's via een rieten mand vanaf het balkon werden geserveerd.

De leerlingen van havo hebben korte maatschappelijke filmpjes gemaakt met als thema Klimaat, die vervolgens in mei worden getoond in Theater Calupso met een heus filmfestival. Leerlingen van de vwo klas hebben voor groep 3 en 4 van De Wegwijzer workshops Circus voorbereid. Daarbij mochten de kinderen de trucjes nadoen of leren. Tot slot van het project werd alles vastgelegd door de schrijvende, deels fotograferende en radio-makende pers. Ditmaal geen videoverslagen omdat de AVG dan in het gedicht kwam. Radio is dan een leuk alternatief. Deze Razende Reporters zorgden voor een mooie digitale nieuwsbrief die verslag gaf van de andere projecten. Dit laatste was wel heel speciaal want daarvoor werd ook samenwerking met Radio90 Radio en Tv gezocht.

Voor de leerlingen die met hun klas aan de challenges meededen van Young Impact komt er nog een leuk vervolg. Zij gaan naar Rotterdam Ahoy op 12 juni voor de Young Impact Celebration met diverse sterren uit de wereld van sport en muziek. Rico Verhoeven en Famke Louisa, ze komen er aan!

Het leuke van de week was ook dat leerlingen elkaar vijf complimenten per dag mochten geven en er minstens vijf moesten ontvangen en noteren. De sfeer was dan ook super positief. We kunnen trots zijn op onze Jeugd van Tegenwoordig.

De Jeugd van Tegenwoordig
advertentie
advertentie