Afbeelding
Kuun Jenniskens

Bij 150 hectare zonnevelden trekt Marchal zelf geel hesje aan

lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Met een gedeputeerde op bezoek, een grote groep actievoerders GEEN windpark Goyerbrug op de publieke tribune, een D66 motie om windturbines niet langer taboe te verklaren, en een D66 motie van wantrouwen, werd het dinsdag 5 maart een bloedstollende raadsavond. Het lukte de coalitie de gelederen ‘winddicht’ gesloten te houden. Wethouder Hans Marchal (PCG) noemt de motie van wantrouwen van D66 een te zwaar middel.

door Kuun Jenniskens

[QUICKSCAN] Tegenover het WijksNieuws zei Marchal vandaag dat hij nog een juridische quick scan laat uitvoeren.: ,,We hebben de informatie nu van één kant gekregen, namelijk van de provincie. Ik wil dat een eigen deskundige dat nog een keer bevestigt. Dan hebben we alles gedaan wat we kunnen doen.”

[MOLENS IETS OPSCHUIVEN] Marchal wil dat de gemeente zich nog wel laat horen bij de procedures in de gemeente Houten: ,,Wat we daar zouden kunnen proberen, voor onze eigen inwoners, is vragen om de molens iets te verschuiven richting Houten. Dat is het minimaal haalbare, verder is het klip en klaar dat juridisch verzet geen zin heeft.”

[ZELF GEEL HESJE] Dat Marchal tijdens het interpellatiedebat heeft gezegd zelf met een geel hesje op de publieke tribune te gaan zitten als 150 hectare landbouwgrond wordt gebruikt voor zonnevelden - dat beeld werd geschetst door het CDA - staat nog steeds overeind: ,,Voor mij is dit persoonlijk een hele ingrijpende. Hier voel ik echt bitter weinig voor.”

[W-WOORD] Marchal spreekt inmiddels van het ‘w-woord’: ,,Er zijn nog drie momenten dat we met de raad over onze duurzaamheidsdoelstellingen in discussie gaan, en dan zal zeker ook het ‘w-woord’ vallen. Ik zou niet weten hoe windenergie dan geen onderdeel van gesprek zou kunnen zijn. Het staat ook niet in het coalitieakkoord dat we het er niet over mogen hebben.”

[WANTROUWEN] Over de motie van wantrouwen van D66 zegt Hans Marchal: ,,Ik vind het erg verdrietig dat dit zo gaat. Het is een zwaar middel om het wantrouwen tegenover het hele college uit te spreken. Ik ben naïef geweest, dat klopt. En het is prima als ik daar in de gemeenteraad over aan de tand wordt gevoeld. Ik heb gezegd dat ik het niet handig heb gedaan.” Marchal zit deze maand 25 jaar in de politiek. ,,Ik heb niet eerder meegemaakt dat er naar zo’n zwaar middel wordt gegrepen, en ik hoop ook niet dat dit de komende drie jaar de sfeer wordt.”

[HOE NU VERDER?] Op 26 maart wordt er bij het onderwerp Jaarverslag Duurzaamheid 2018 een inkijkje gegeven hoeveel alternatieve energie er in Wijk bij Duurstede wordt opgewekt. ,,In het coalitieakkoord staat dat we deze raadsperiode tot 2023 16 procent duurzame energie gaan opwekken. Op 26 maart bekijken we de stand van zaken. We hebben nu 5 procent duurzame opwek in Wijk. Met de zonnevelden in Cothen maken we hierin een sprong. We moeten op een rij zetten hoeveel er nog nodig is om de 16 procent te halen.”

In het WijksNieuws van 13 maart leest u meer over dit onderwerp.

advertentie