Conny, Alfred en Gerard gaan voor een Opgeruimd Wijk
Conny, Alfred en Gerard gaan voor een Opgeruimd Wijk Ali van Vemde

Landelijke Opschoondag met werkgroep Opgeruimd Wijk

12 maart 2019 om 07:21 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 23 maart wordt weer de jaarlijkse Landelijke Opschoondag gehouden. Vrijwilligers ruimen op deze dag zwerfafval op bij verschillende plekken in de gemeente. De Werkgroep Opgeruimd Wijk van de Vereniging Natuur en Milieu/IVN afd. Wijk bij Duurstede hoopt dat er ook dit keer weer veel deelnemers helpen met de voorjaarsschoonmaak in deze prachtige gemeente.

Ali van Vemde

Rond de 45 vrijwilligers van de werkgroep ruimen het hele jaar door op in hun eigen woonomgeving. Zo blijft het vrij van zwerfvuil. Tijdens de Opschoondag wordt vooral opgeruimd op de plekken waarvoor zich nog geen vrijwilliger heeft gemeld. Iedereen is van harte welkom om op deze dag te komen helpen met de voorjaarsschoonmaak. Deelnemers verzamelen zich om 9.45 uur bij de Gemeentewerf aan de Middelweg Oost 1. Na de koffie met wat lekkers wordt om 10.00 uur gestart met het opruimen op de verschillende locaties. Voor materiaal wordt gezorgd, er zijn grijpstokken, zakken, ringen, hesjes en het afval wordt afgevoerd. Van de deelnemers wordt gevraagd om, als het kan, op de fiets te komen, want sommige locaties liggen niet op loopafstand van de Gemeentewerf. Om 12.30 uur wordt gezamenlijk afgesloten met een lunch.

POSITIEVE REACTIES Alfred van Kessel is tevreden over het aantal mensen dat mee helpt om de eigen omgeving opgeruimd te houden. "Je merkt dat mensen minder snel afval op straat gooien als het schoon is. Nog steeds zijn er plekken in de gemeente waar nog niet regelmatig wordt opgeruimd, het zou mooi zijn als zich daar ook mensen voor aanmelden. Tijdens de Landelijke Opruimdag krijgen deze plekken de aandacht." Gerard en Conny zijn enkele van de enthousiaste mensen die zich hebben aangesloten bij de werkgroep Opgeruimd Wijk. Gerard doet het al een jaar of vier, Conny vanaf de zomer maar ook daarvoor ruimde ze al rommel op. Zowel Conny als Gerard hebben zich aangemeld als vrijwilliger omdat ze zich ergeren aan het zwerfvuil. Gerard: "Als een straat geschoond is dat blijft het ook langer netjes. Eigenlijk adopteer je je een stukje in je eigen omgeving en die je houd je het hele jaar door opgeruimd." Gerard ontfermt zich over een stukje Landscheidingsweg en omgeving, Conny De Geer en de rondweg. Ze vinden blikjes, plastic dopjes, gasflesjes, sigarettenpeuken etc. Gerard: "Mensen beseffen niet hoe lang het duurt tot dingen zijn afgebroken." Wat ze ook veel zien is dat afval uit openstaande kliko's waait. Gerard maakt vaak nog even een ronde als de kliko's geleegd zijn. De reacties van andere mensen zijn vaak positief. Conny: "Mensen blijven vaak even staan om een praatje te maken." Ook over de opruimochtenden, waarbij de vrijwilligers bij elkaar komen en met elkaar ervaringen delen, zien Gerard en Conny als positief. "Het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat."

Aanmelden en informatie via Supporter van Schoon of stuur een e-mail naar wijkschoongewoon@gmail.com Wilt u ook het jaar door een eigen stukje Wijk bij Duurstede vrij houden van zwerfvuil, dan kunt u zich op deze dag hiervoor aanmelden. 

advertentie
advertentie