Afbeelding
Kuun Jenniskens

Storm blaast over windenergie; wethouder duurzaamheid Marchal zit klem

5 maart 2019 om 07:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Sinds wethouder Marchal meldde het verzet tegen Windpark Goyerbrug te willen staken, staan de politieke verhoudingen op scherp. Sprak Marchal wel namens het college? D66, voorstander van windmolens, zoekt met een interpellatie het breukvlak in de coalitie op. Een terugblik op een paar stormachtige dagen.

door Kuun Jenniskens

Na eerdere uitspraken in het AD, bevestigde wethouder Hans Marchal (PCG) op vrijdagmiddag tegenover het WijksNieuws dat hij inderdaad het verzet tegen Windpark Goyerbrug wil staken. Hij laat zijn rol van Don Quichot varen: ,,Het is verspilde energie en een verspilling van gemeenschapsgeld”, zegt Marchal. Hij kwam tot deze conclusie na een gesprek met gedeputeerde Pim van den Berg en wethouder Hilde de Groot van Houten.

,,We spraken met elkaar over procedures, en mijn conclusie is, dat we hoog of laag kunnen springen tot aan de Raad van State, maar de kans dat we de molens tegen kunnen houden is nul. Ik vind dat we dan mensen voor de gek houden. Ik heb de gedeputeerde gevraagd om dit hele verhaal over deze juridische (on)mogelijkheden, in de raadsvergadering te komen vertellen. In die zin vind ik sommige krantenkoppen te stellig, want de gemeenteraad moet hier zelf een mening over vormen. Dat zal op dinsdag 5 maart gebeuren.”

Waar loopt het spaak? Stel dat de raad van Houten nee zegt - wat Hans Marchal overigens niet verwacht - dan kan de provincie het overnemen. ,,Pim van den Berg zei tegen mij; ‘anders gaan wij het doen´. En het is zelfs zo dat de initiatiefnemer Ruben Berendts met een beroep op de Elektriciteitswet de vergunning ook nog zou kunnen krijgen. Het is echt verspilde energie als je het hele verhaal op een rijtje zet.”

WIJK TWEE MOLENS BIJ KANAAL? Wat wethouder Hans Marchal betreft ligt er ook een spannende vervolgvraag: ,,Als de vier molens in Houten er komen, wat doen wij dan? Zetten wij er dan twee aan onze kant van het kanaal bij? Daar moet de raad wat van vinden.”

In dit opzicht wil hij de afspraak uit het coalitieakkoord opnieuw bezien, door toch het gesprek over windenergie aan te gaan. ,,In het coalitieakkoord staat dat er deze raadsperiode geen windmolens mogen komen, maar zo’n vaart loopt dat niet. We moeten er wel over praten. De wereld om ons heen verandert snel. We moeten versneld van het gas af, Den Haag wil ook van alles van ons. Als we windenergie uitsluiten, dan halen we onze doelstelling van 2030 niet.”

RELATIE MET REGIO De verhouding van Wijk bij Duurstede met de regio, speelt bij alle afwegingen een rol - zo zegt de wethouder. Wijk heeft zich pas vorig jaar aangesloten bij het netwerk U10, waarin over wonen, verkeer en duurzaamheid afspraken worden gemaakt. ,,We doen mee met een Regionale Energiestrategie (RES). Als wij binnen de regio een rol willen spelen, dan zal windenergie op tafel moeten komen. Dinsdag wordt de RES in de raad besproken en daar is mijn vraag aan de raad; wat wordt onze rol?” Strategisch gezien is nee zeggen tegen windmolens niet slim, meent Marchal: ,,Wij hebben onze partners in de regio nodig voor een grote woningbouwopgave. Ik krijg bestuurlijk vanuit het netwerk wel eens de opmerking, dat Wijk van het ene bord probeert mee te eten, en het andere bord wegschuift. Dat wij tegenover buurgemeente Houten naar Raad van State willen stappen, wordt als niet wenselijk beschouwd. Voor mij is ook dit onderdeel van de belangenafweging.”

ZONNEVELDEN Vervolgens ligt er het dilemma van de wenselijkheid van zonnevelden versus windmolens, waar de wethouder ook hoofdbrekens over heeft: ,,De energie van 11 hectare zonnepanelen bij Cothen, kan ook worden opgewekt met 1 windmolen. Als goede agrarische grond verdwijnt, dan is dat heel pijnlijk. Ook dit dilemma wil ik met de gemeenteraad helder krijgen.” In zijn hart blijft hij tegenstander van windmolens: ,,Ik vind het lelijke ondingen. Maar ergens gaat het pijn doen. Ik denk dat we moeten gaan wennen aan een energielandschap. Ik verwacht, omdat technische ontwikkelingen zo snel gaan, dat windmolens een tussenstadium zijn - en dat we ze na 25 jaar weer kunnen afbreken.” Wethouder Hans Marchal wil een breder gesprek aangaan: ,,Als wethouder duurzaamheid zit ik klem. Veel mensen willen goede stappen maken, de noodzaak van de energietransitie wordt door steeds meer mensen onderschreven. Dus we moeten samen met de raad gaan kijken welke plannen draagvlak hebben.”

MOTIE D66 Inmiddels maakt D66 op vrijdag handig gebruik van de dynamiek door voor de raad van 5 maart een motie op de agenda te zetten, waarin D66 vraagt om windmolens op Wijks grondgebied niet langer als taboe te verklaren.

REACTIE VVD Sybren van de Velden (fractievoorzitter VVD) - die in het coalitieakkoord heeft laten opnemen dat windmolens in deze periode van 4 jaar geen optie zijn, omdat de VVD achterban mordicus tegen is - kwam zaterdagmiddag met een persbericht. Hij zei namens de fractievoorzitters uit coalitie te spreken: ,,In weerwil op berichtgeving in de media stelt de coalitie van VVD-GL-PCG dat er deze collegeperiode geen sprake zal zijn van windmolens op grondgebied van de gemeente Wijk bij Duurstede.”

Het college sprak zich nog niet over deze kwestie uit. Daarom is de vraag interessant of GroenLinks, die wel windmolens wil - nu het binnen de PCG lijkt te gaan schuiven, - nog drie jaar op de handen blijft zitten? In die zin ligt de bal bij de PCG.

D66 INTERPELLATIE Eenmansfractie D66 ziet een breukvlak en pakt daarom op zondagavond door; D66 stuurt een verzoek rond en maakt de mediastrategie windpark onderwerp van een interpellatiedebat. D66 wil weten of wethouder Marchal namens het hele college sprak? Afhankelijk van antwoorden op een hele batterij vragen, vraagt D66 het college mogelijk om op te stappen.

ACTIE GELE SHIRTS Tegenstanders van Windpark Goyerbrug komen dinsdagavond in gele t-shirts naar het gemeentehuis. Om te laten zien dat ze teleurgesteld zijn als het verzet tegen Windpark Goyerbrug wordt gestaakt. Het belooft een spannende avond te worden. Om 19:30 uur is gedeputeerde Van den Berg aan het woord.

[Het interpellatiedebat is later op de avond. WijkNieuws.nl houdt u online op de hoogte.

advertentie
advertentie