Afbeelding
Rob Neleman

Mijn huis zit in mijn hoofd

2 maart 2019 om 07:57 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op de openbare basisschool de Horn vond de presentatie plaats van het project Mijn huis zit in mijn hoofd. Het project had als doel het opbouwen van het Nederlanderschap zonder de eigen culturele achtergrond te ontkennen. Door hier met non-verbale, creatieve werkvormen aandacht aan te besteden worden de kinderen bij deze overgang ondersteund.

Het draagt bij aan zelfkennis, zelfreflectie en verhoogt het bewustzijn. Daarom is het belangrijk dat kinderen vanaf jongs af aan op een speelse manier in aanraking komen met wat zij zelf belangrijk vinden.

Met de lessenserie Mijn huis zit in mijn hoofd is een avontuurlijke zoektocht uitgevoerd. Welke 'onderdelen' beïnvloeden je identiteit? Veel dingen gebeuren achter de schermen. Die tonen zich in onze dagdromen en fantasieën. Ontdekken wie je bent, is het patroon in je emoties, in je fantasieën, in je dagdromen blootleggen.

Onder de leiding van de kunstdocent Hiu Jen Lai zijn 10 leerlingen, afkomstig uit verschillende landen, zoals Afghanistan, Frankrijk, Marokko, Syrië, Engeland, Nederland en Afrika samen op stap gegaan aan de hand van 4 thema's: waar kom ik vandaan; welkom bij onze stad; wat als je leven anders was; wie is mijn superheld. Het resultaat werd door hun zelf gepresenteerd aan hun medeleerlingen, ouders en leerkrachten en de directeur. Dat was voor sommigen best even spannend en moeilijk.

Hun enthousiaste presentatie ging niet alleen over de gemaakte kunstwerken maar ook over wat ze hadden geleerd. En tenslotte kwam de opmerking: "we hebben elkaar nu beter leren kennen". Iedereen was onder de indruk van hetgeen werd gepresenteerd. Na afloop mochten er nog vragen worden gesteld en kon iedereen zelf even de kunstwerken van dichtbij bewonderen.

Het project is gerealiseerd door de basisschool de Horn en het Wijks Atelier met financiële steun van de gemeente Wijk bij Duurstede, het ondernemingsfonds Wijk bij Duurstede en de Wijkse Stichting. Door dit succes zal het Wijks Atelier proberen dit project nogmaals uit te voeren op de andere locatie van basisschool de Horn. Daarnaast wordt dit lespakket waarschijnlijk onderdeel van het door de Provincie gesubsidieerde aanbod van Kunst Centraal voor volgend schooljaar. Zie ook www.wijksatelier.nl

advertentie
advertentie