(archieffoto)
(archieffoto) Gemeente Wijk bij Duurstede

Twee lokalen extra bij school Langbroek vraagt nog om debat

13 februari 2019 om 11:56 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraad kan niet zomaar instemmen met het uitbreiden van de School met de Bijbel in Langbroek met twee lokalen, wat de gemeente 3,5 ton gaat kosten. De school is de afgelopen jaren in leerlingenaantal gegroeid. Belangrijke reden is dat in Werkhoven een protestants christelijke school is gesloten.

Kuun Jenniskens

Dat leidde tijdens de voorbespreking tot veel vragen vanuit alle fracties. Onder andere van de VVD die zich afvroeg waarom ouders die vanuit Werkhoven hun kinderen in Langbroek naar school brengen, dan niet naar Wijk bij Duurstede kunnen rijden - want daar staan lokalen leeg. Wethouder Wil Kosterman (GroenLinks) zei daar niet op te kunnen sturen, omdat in Nederland iedereen het recht heeft op eigen schoolkeuze. De wet werkt met een zone van 2 kilometer; als binnen deze zone lokalen leeg staan, zou de school die lokalen moeten benutten en krijgt het geen geld van de gemeente. Maar in een straal van 2 km rondom Langbroek staan geen andere scholen.

WijkNU wilde weten waarom dit probleem niet met noodgebouwen kan worden opgelost: ,,En waarom zegt de school niet: wij zitten vol?” De wethouder zei dat ze de school daartoe niet kan verplichten.

Het CDA wilde weten waarom deze groei niet eerder gebleken is uit prognoses van leerlingenaantallen van de school. ,,In november was het bij de Begroting kennelijk niet bekend, en nu in januari wel. Ik krijg het gevoel dat hier een tijdelijk probleem met een permanente oplossing wordt opgelost.”

De PCG bracht in dat omwonenden van de School met de Bijbel zorgen hebben geuit over verkeersdrukte en parkeerproblemen bij uitbereiding. De wethouder zei dat toen de school in 2015 werd gebouwd, er andere regels golden. Inwoners zijn toen niet in alle opzichten tegemoet gekomen. Omdat nu de regels zijn gewijzigd, komen inwoners er op terug. De gemeente is met deze inwoners in gesprek.

Tijdens de volgende raadsvergadering zal over dit onderwerp worden gedebatteerd.

advertentie
advertentie