Afbeelding
De Brienkneuters

55 jaar Carnaval in Cothen

13 februari 2019 om 11:00 lokaal

COTHEN Carnavalsvereniging De Brienkneuters bestaat 55 jaar en dat wordt gevierd. Het jubileum werd al gevierd op 26 januari met een receptie en een groot jubileumfeest.

Prins Joop de 4e zegt het nog maar een keer: "Dit is echt de laatste keer dat ik Prins ben van de Brienkneuters. Ik ben nu twintig jaar lid van de vereniging en tien jaar voorzitter en in dit jubileumjaar is het belangrijk dat er iemand staat met ervaring. Dat geldt ook voor mijn Adjudant Nol. Daarna draag ik het stokje graag over. Gelukkig staat er een nieuwe generatie klaar om onze plekken in te nemen in het bestuur. Zij draaien al een poosje mee."

"Het is goed om te zien dat De Brienkneuters een gezellige en gezonde vereniging is," vertelt Joop. Natuurlijk zijn er in die 55 jaar vele ups en downs geweest. Dit jubileumjaar kijken we vanzelfsprekend ook terug. Ons thema dit jaar is dan ook 'Een reis door de tijd'. Iedereen wordt uitgenodigd om het carnaval in Cothen mee te vieren. Het is ieder jaar weer een behoorlijke opgave om alles in goede banen te leiden. "Er zijn veel regels waar we aan moeten voldoen op het gebied van veiligheid, bijvoorbeeld tijdens de optocht, maar ook met de zaalversiering. Het kost veel tijd en energie om alles goed te regelen."

55 JAAR Het begon allemaal in 1963. Een aantal trouwe kroegklanten in het café van Jan en Ger van Hengstum (nu cafetaria Het Oude Raedthuys) besloot om in Cothen ook maar eens carnaval te gaan vieren. In Wijk bij Duurstede deden ze dit al, dus waarom zou dit in Cothen ook niet kunnen. De eerste jaren gebeurde dit in besloten kring in de stamkroeg. Toen in 1966 het Dorpshuys werd geopend, was hier een mooie ruimte om carnaval wat grootser aan te pakken. De Raad van Elf was die eerste jaren gekleed in een boerenkiel met een zwarte pet en een rode boeren zakdoek. Ook waren er toen al dansmariekes. Maar bij het carnaval hoort natuurlijk ook een optocht. De eerste was in 1967. De Raad reed op een platte boerenwagen door Cothen. Een jaar later werd een kinderoptocht georganiseerd, waarbij ook prijzen te verdienen waren. Dit was het begin van de Cothense Carnavalsoptocht, die ieder jaar bleef groeien. Net als nu werden toen ook al bejaarden en zieken bezocht om ook hen een gezellig carnaval mee te geven. Vanaf de jaren '70 begon de vereniging met donateurs- en ledenwerving. In 1974 kwam het logo van De Brienkneuters, ontworpen door Hans Scholman. De naam van de carnavalsvereniging is eenvoudig te verklaren. Het Dorpshuys werd gebouwd in bestemmingsplan De Brien. Een kneuter is in Cothen een boertje en omdat een aantal boerenzonen en vrienden begonnen met het vieren van carnvaval is de naam 'Brienkneuter' ontstaan. In dat jaar werd ook het eerste carnavals boekje uitgereikt en werd een Brienkneuterlied gecomponeerd en voorzien van tekst door Thomas Scherpenzeel.

GOEDE CONTACTEN Prins Joop vertelt blij te zijn met de contacten met carnavalsverenigingen in de omgeving. Ook met de organisatie van de verlichte optocht verlopen de contacten prima. "Dit was te merken tijdens het jubileumfeest eind januari. Veel oud-leden kwamen naar de receptie en alle ex-Prinsen stonden op het podium Dit leidde tot leuke anekdotes. 's Avonds waren alle Kromme Rijn carnavalsverenigingen vertegenwoordigd." Blij is hij ook dat nu, weer net als vroeger, gebruik kan worden gemaakt van Van Dijk's Koelhuis voor het bouwen van de carnavalswagen.

CARNAVALSWEEKEND Nog enkele weken en dan vieren de Cothenaren feest. Op 27 februari wordt de sleutel overgedragen, de scholen worden al op 22 februari bezocht. Op 1 maart is de Krasse Knarrenmiddag waarbij ook de Zonnebloem is. Na de verlichte optocht volgt de Aprés Ski avond. Zaterdag 2 maart begint met de kindermorgen, gevolgd door de optocht en de instuifmiddag. De vroege avond is voor de tieners en daarna volgt het grote carnaval oftewel de Foute Party. Op zondag zal voor de laatste keer nog de carnavalsmis zijn en het feest wordt dan afgesloten met de afterparty. Volgende week leest u in het Wijks Nieuws meer over het programma.

De Brienkneuters met Prins Joop de 4e
advertentie
advertentie