De Adviesraad van het Cultuurfonds
De Adviesraad van het Cultuurfonds Ali van Vemde/Hans van Bruksvoort

Kennismaken met Cultuurfonds: nieuwe initiatieven welkom

7 februari 2019 om 07:43 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE In 2016 is de Adviesraad van het Cultuurfonds van start gegaan. Deze adviesraad beoordeelt nieuwe ideeën en initiatieven op cultureel gebied. Initiatiefnemers kunnen hun aanvraag indienen, mits deze vernieuwend is, toegevoegde waarde heeft of een leemte vult in het culturele aanbod.

Ali van Vemde

Tijdens gesprekstafels met inwoners van de gemeente werd het idee van het Cultuurfonds geuit. Voor de Adviesraad werden betrokken inwoners gezocht, met de nodige kennis van cultuur. Zij zijn niet gebonden aan culturele organisaties. De Adviesraad beoordeelt de aanvragen en geeft advies aan wethouder Wil Kosterman. Jaarlijks is hiervoor een bedrag van € 10.000,- beschikbaar. Per aanvraag wordt maximaal € 2.500,- toegekend, afhankelijk van het project.

Inmiddels is de adviesraad zo'n tweeënhalf jaar bezig en ze heeft gemerkt dat lang niet iedereen op de hoogte is van het bestaan van het Cultuurfonds. "Wij zijn een onafhankelijke commissie. Via een sollicitatieprocedure zijn wij gekozen voor deze adviesraad. Allemaal hebben we op onze eigen manier de nodige kennis van cultuur. We zijn een divers clubje." Het Cultuurfonds bestaat uit vijf leden: voorzitter Heidi Hamers, Jan van Donselaar, Lia Vernooij, Roger Caubo en Hans van Bruksvoort. "Een aantal mensen heeft ons al weten te vinden, maar we willen het culturele aanbod graag zo breed mogelijk. Op het gebied van muziek en theater zijn er al de nodige aanvragen geweest, maar er is veel meer mogelijk. Bijvoorbeeld buurtprojecten of projecten voor bepaalde doelgroepen. Dit kan lerend zijn, creatief of uitvoerend. We vragen van de indieners dat ze zich aanmelden via het aanvraagformulier op de website www.cultuurfondswijkbijduurstede.nl Zij moeten een begroting opstellen en meesturen en mogen een toelichting geven. Voor ons is het vooral belangrijk om de passie te voelen." Alle aanvragen worden behandeld en altijd komt er een bericht over de uitslag.

BEOORDELING Op vier momenten in het jaar komt de Adviesraad bij elkaar om de ingediende aanvragen te beoordelen. Dit gebeurt in april, juni, oktober en januari. Het plan moet goed onderbouwd zijn. De Adviesraad kijkt of het project kans heeft en adviseert dan de wethouder. Inmiddels zijn er al heel wat projecten mede gerealiseerd door de bijdrage van het Cultuurfonds. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Kunstijsbaan op de Markt, creatieve hulp aan kinderen van buitenlandse afkomst, concerten, dance event, toneel, theater, muziek, de restauratie van de stadspompen, filmfestival en de bouw van het Vikingschip. Met deze bijdrage kunnen projecten, samen met subsidies van anderen, sneller worden gerealiseerd.

WEBSITE Op de website is een compleet overzicht te vinden van alle ingediende aanvragen. Ook staat hierbij vermeld of het project is gehonoreerd en/of voor welk bedrag. Het is de bedoeling om in de toekomst nog meer foto's te laten zien van de projecten en eventueel filmpjes. De Adviesraad zou graag zien dat er nog meer aanvragen binnen komen om zo een mooi cultureel aanbod te bieden in de gemeente. Het aanvraagformulier is hier tevens te vinden. Zo kunt u meehelpen om mooie nieuwe culturele projecten te starten voor een nog mooier cultureel aanbod. Wilt u meer informatie over het Cultuurfonds, dan kunt u vragen stellen via het contactformulier op de website.

advertentie
advertentie