Doorstart Alzheimer Café

30 januari 2019 om 09:55 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE "Op 6 februari 2019 is er weer een Alzheimer Café in zaal 1 van het E&E gasthuis Gansfortstraat 4 in Wijk bij Duurstede. Dit krijgt tot de zomervakantie een vervolg op iedere 1e woensdagavond van de maand. Het programma begint om 19.30 uur, maar vanaf 19 uur is iedereen al welkom. Afhankelijk van hoe het loopt, sluiten we rond 21.30 uur af. Deze avonden zijn niet alleen voor mensen met (vermoedelijk) dementie, maar bovenal ook voor hun mantelzorg(st)ers. Familie, kennissen en buren, kortom voor iedereen, die wil leren hoe je beter kunt omgaan met mensen met dementie. We leren van elkaar, wisselen ervaringen uit en geven steun aan mensen met dementie en hun naasten."

Aan het woord is coördinator Marianne Jansen, die samen met 11 vrijwillig(st)ers en support van Alzheimer Nederland, Quarijn, Binding, Vitras en Nieuwe Schakel het Alzheimer Café in Wijk van de grond getild heeft. Zo zijn er in 2018 al 3 avonden geweest, waarbij een arts-geriater uit Doorn; een verpleeghuisarts uit Cothen en 3 Wijkse casemanagers toelichting hebben gegeven over de vele vormen van dementie en wat dat betekent voor je situatie thuis.

Marianne vervolgt : " Woensdagavond 6 februari gaat het over de beginfase, als je de eerste vermoedens en signalen krijgt, dat er mogelijk dementie kan spelen. Dan is het belangrijk om hulp te zoeken bij je huisarts. De huisarts kan je ondersteunen en ook je huisgenoten kunnen bij de huisarts terecht, want dementie heb je niet alleen ook je naasten hebben hun vragen. We hebben plaatselijke huisarts dr. Stoop bereid gevonden hier uitleg over te komen geven. Ze zal ingaan op de rol van de huisarts en hoe je dementie bespreekbaar maakt."

Mantelzorger Tinie van Brenk kan er over meepraten : "Mijn 2e man Dirk leerde ik kennen in het Zonnehuis, waar hij terechtgekomen was met een hersenbeschadiging na een auto-ongeluk. Toen zich vasculaire dementie openbaarde, kregen wij eigenlijk van het begin af aan goede begeleiding. Voor de terugkeer naar Dirks geboorteplaats Wijk bij Duurstede werd me de indringende vraag gesteld of ik wist waar ik aan begon. Door goed contact met de nieuwe huisarts, volgde uitstekende begeleiding door Buurtzorg. Van sommige lotgenoten heb ik minder positieve verhalen gehoord. Hoewel de verslechterende omstandigheden van Dirk noopten tot verhuizing van een eengezinswoning naar een aanleunwoning in Engkstede hebben we samen toch nog 18 leuke jaren gehad. Een flinke portie humor mag daarbij niet ontbreken. Hoewel mijn levensinstelling is : * ik leef niet voor mij alleen *, moet je ook afstand kunnen nemen. Eerst geleidelijke overdracht van de lichamelijke zorg; de gang naar het dagverblijf, en uiteindelijk in de palliatieve fase voor de laatste dagen naar het Hospice".

Reactie coördinator Marianne Jansen : "We hebben veel waardering voor Tinie van Brenk hoe ze Dirk tot steun was, maar ook hoe ze de draad weer heeft opgepakt na zo'n tijd intensieve mantelzorg. Als een echte ervaringsdeskundige is ze op onze café-avonden aanwezig en weet ze blijmoedig naar gasten te luisteren en tips te geven".

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun naasten. Het biedt een veilige plek om met elkaar in contact te komen en te leren van elkaar.

Woensdagvond 6 februari Alzheimercafé in E&E vanaf 19 uur. Meer informatie bij coördinator Marianne Jansen: Ontmoetingscentrum E&E 0343 – 459480. mjansen1@quarijn.nl

advertentie
advertentie