Sarida van der Meer en Henk Muis met de cheque
Sarida van der Meer en Henk Muis met de cheque Ali van Vemde

EigenWijkse EnergieWinkel: mooie stap naar klimaatneutraal Wijk

16 januari 2019 om 07:16 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Onder grote belangstelling werd maandag 7 januari de EigenWijkse EngergieWinkel geopend. Henk Muis, bestuursvoorzitter van de EigenWijkse Energie Coöperatie vertelde in zijn toespraak blij te zijn met deze eigen plek in het hart van de Wijkse gemeenschap.

Ali van Vemde

Het is een mooie volgende stap in de ontwikkeling van de EigenWijkse Energie Coöperatie. Voorheen was het Energieloket te vinden in het gemeentehuis, nu is er een eigen kantoor aan de Steenstraat 2, het voormalige ABN Amro kantoor. Een centrale plek waar iedere Wijkenaar regelmatig langs komt, op de route naar winkels. Wethouder Hans Marchal, Jan van der Horst van het Ondernemersfonds en Robert Paul Jorna, manager Financieel Advies van de Rabobank openden de winkel tijdens een feestelijke bijeenkomst. Alle drie staken ze een stekker in het stopcontact waardoor het logo ging branden. Daarna werd een cheque overhandigd ter waarde van € 15.000,- voor de opbouw van de EigenWijkse EngergieWinkel.

ENERGIEWINKEL Inwoners van onze gemeente kunnen bij de Energiewinkel terecht met vragen op allerlei gebied zoals de energierekening, maar ook over zonnepanelen en elektrische auto's. Nu al maken tweehonderd huishoudens gebruik van energie van de EWEC, maar het is de bedoeling dat dit er veel meer gaan worden.

PROJECTEN In de ruim vijf jaar dat de EigenWijkse Energie Coöperatie is er veel gebeurd. Het begon met de plaatsing van 165 zonnepanelen op de schuine daken van het Revius. Alle opgewekte stroom wordt door de school zelf gebruikt. Al direct daarna volgde een groter project, de Stroomfabriek. Sinds september 2015 is de Stroomfabriek, met 505 zonnepanelen die zijn geplaatst op steenfabriek De Bosscherwaarden, volop in bedrijf. Het volgende project dat werd gerealiseerd is Mariënhoeve 1. Op het dak van de judohal werden in mei 2018 veertig zonnepanelen geplaatst, die zijn bekostigd door 50 deelnemers. Leden die in het postcodegebied wonen en in aangrenzende postcodegebieden investeren gezamenlijk in de zonnestroominstallatie. Voor Wijk bij Duurstede betekent dit dat alle inwoners mee kunnen doen. Maar ook plaatst de EWEC 50 laadpalen voor elektrische auto's in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek met stroom die afkomstig is van de eigen zonne-energie projecten. In samenwerking met Viveste is het ook mogelijk voor huurders van woningen om te profiteren van zonne-energie. Bij de Energiewinkel kunnen huurders en woningeigenaren informatie krijgen over het besparen van energie, van het aardgas af en het zelf opwekken van energie. Voor de toekomst staat project Mariënhoeve 2 nog op het programma, met 1350 zonnepanelen op de multifunctionele hal.

LANDELIJKE VRIJWILLIGERSPRIJS De lokale vrijwilligersprijs wist deEWEC al te winnen, maar de EigenWijkse Energie Coöperatie is nu ook genomineerd voor de landelijke vrijwilligersprijs. Kijk op www.ewec.nl en stem ook!

advertentie
advertentie