Afbeelding
Gemeente Wijk bij Duurstede

Duurzame inspiratie

27 november 2018 om 07:48 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Begin november bracht wethouder Hans Marchal een bezoek aan drie duurzame koplopers in de gemeente. Met veel energie lieten zij zien welke stappen zij hebben genomen om hun boerderij, bedrijf en woning te verduurzamen. De wethouder schonk hen als waardering een kleurrijk herfstboeket.

LANGBROEK Op de duurzame stal van de familie Baauw aan de Langbroekerdijk liggen sinds deze zomer 368 zonnepanelen. Samen leveren deze voldoende zonnestroom om 46 huizen van elektriciteit te voorzien. De stal zelf had al isolatie. Dat bespaart ruim een derde aan gas. Het ventilatiesysteem zorgt voor een veel constantere temperatuur in de stal: de buitenlucht gaat via buizen eerst onder de stal door, voordat deze de stal in komt. Op deze manier wordt de lucht in de zomer ondergronds gekoeld en in de winter opgewarmd. Vader en zoon Baauw denken erover na om het bedrijf verder te verduurzamen met een warmtepomp. Zo kan het gasverbruik ongeveer 50% verminderen. Bij de aanleg van de zonnepanelen is al rekening gehouden met de mogelijke komst van de warmtepomp: er liggen extra panelen om deze pomp stroom te leveren.

COTHEN Rob Balk uit Cothen is veel meer dan een loodgietersbedrijf. Zo'n tien jaar geleden zette hij de eerste stappen op het gebied van duurzaamheid. Intussen is hij bijna zover dat zijn bedrijf en woning zowel aardgasvrij als energieneutraal zijn. Naast zonnepanelen ligger er ook zonnecollecteren op het dak. Deze verwarmen het water, dat daarna tijdelijk wordt opgeslagen. Ernaast staat een pelletkachel, die erg efficiënt brandt. In een jaar tijd is er zo'n drie ton pellets verstookt en is de asla nog niet één keer geleegd. De installaties zijn verbonden tot één systeem. Dat levert verwarming, warm water en elektriciteit. Rob Balk levert dit modulaire systeem aan zowel particulieren als bedrijven. Dat kan als losse onderdelen, in combinatie met een cv-ketel. Maar ook als totaalsysteem met een biomassaketel of een volledig elektrische aansluiting.

WIJK BIJ DUURSTEDE Ook Arno Harting ontving een prachtig herfstboeket van de wethouder. Zijn woning langs de Geerweg is geïnspireerd op een Romeinse wachttoren en op de 'Porticus' zuilengalerij van een Romeinse boerderij. Die is vroeger in de Horden opgegraven. Zijn woning is 20 jaar geleden gebouwd. Deze was één van de eerste mens- en milieuvriendelijke woningen in de gemeente. Bij het ontwerp zijn heel bewust keuzes gemaakt. Hierbij gaat het om gezondheid/binnenmilieu, bruikbaarheid/levensloopbestendigheid en een duurzame energievoorziening door passieve en actieve zonne-energie te gebruiken. Ook zijn materialen met een lage milieubelasting gebruikt. De woning heeft een schuimbetonnen funderingsplaat, een houtskelet, een centraal stofzuigsysteem, het regenwater wordt gebruikt en de woning is geïsoleerd met cellulosewol (papiervezels). Een hybride lucht-/waterwarmtepomp zorgt voor verwarming van de woning. In plaats van radiatoren is gekozen voor wandverwarming en – gedeeltelijk – vloerverwarming. Bij de bouw zijn zonnepanelen verwerkt in het dak. Later is achter in de tuin nog een aantal zonnepanelen geplaatst. Die zijn te zien vanaf de Geerweg. Op verschillende plaatsen in de woning zijn de duurzame technieken en materialen te zien: via een rij glazen bouwsteen naast de voordeur kijk je op de cellulose-isolatie. In de hal is een nis, waar de wandverwarming zichtbaar is.

Duurzame stal familie Baauw
De mens- en milieuvriendelijke woning van Arno Harting
advertentie
advertentie