Afbeelding
Ali van Vemde

Mijn stad aan het water

21 november 2018 om 11:05 lokaal

Wim van Amerongen legt Wijkse verhalen vast

WIJK BIJ DUURSTEDE In een vol Calypso Theater presenteerde Wim van Amerongen vrijdag zijn nieuwe boek: Mijn stad aan het water. Het werd een presentatie vol mooie verhalen, die werden aangevuld door de mensen uit de zaal. De mensen die er bij waren. Van hen heeft Wim de fascinerende, ontroerende en soms ook hilarische verhalen.

Ali van Vemde

Schrijver en journalist Wim van Amerongen realiseert zich dat de verhalen nu opgetekend moeten worden. De mensen die deze verhalen nog kunnen vertellen worden steeds ouder. Een van deze mensen is Coba Vizee. Zij wist, als buurvrouw van de daders, het prachtige verhaal over de Wijkse brandkastroof te vertellen. Aan haar overhandigde Wim van Amerongen het eerste exemplaar van het boek.

De presentatie begon met het tonen van prachtige schilderijen van Wijk bij Duurstede. Ria van der Eerden, van de Historische Kring tussen Rijn en Lek, heette de aanwezigen welkom en vertelde hoe blij ze waren dat Wim van Amerongen toch nog een vierde boek heeft geschreven met verhalen over het Wijk bij Duurstede van toen. Daarna was het de beurt aan de schrijver. Hij vertelde hoe belangrijk hij het vindt dat deze verhalen niet verloren gaan. Aan de hand van vele foto's en enkele filmpjes, onder andere van het oude zwembad aan de Lek, werden de aanwezigen meegenomen in het roemruchte verleden van Wijk bij Duurstede. Er zijn veel mooie verhalen over te vertellen.

Het boek begint met het verhaal van de cafés aan de haven met een bijzondere rol voor kastelein Anna Udo. Een vrouw die geen gemakkelijk leven heeft gehad. De laatste jaren van haar leven kreeg ze veel hulp bij het bestieren van haar café. De 100-jarige leeftijd haalde ze net niet. Heel herkenbaar is ook het verhaal van het oude zwembad. Velen kennen het nog en in de zaal werd instemmend geknikt bij de verhalen van het zwembad in de rivier dat van 1934 tot eind jaren 60 in gebruik was. Dat Wijk bij Duurstede een rijke bierhistorie kent, weten we van de Wijkse Dikke, die is gebrouwen naar recept van het Wijkse kuitbier. Al in 1495 werd dit bier gebrouwen. De auteur neemt de lezer mee naar de laatste bierbrouwer van Wijk, Arie de Rooij. Daarnaast was hij ook begrafenisondernemer en fruitboer. Het verhaal van de brandkastroof in 1969 hield de gemoederen behoorlijk bezig. Maanden later werden de daders gepakt. Uitgebreid besteedt Wim van Amerongen aandacht aan de steenoverarbeiders. Arbeidersmigranten moesten het zware, vieze en ongezonde werk doen. De uitbuiting door de 'hoge heren' is schokkend.

Met dit boek heeft Wim van Amerongen weer een stukje Wijkse geschiedenis in beeld gebracht. De lezer zal genieten van de ooggetuigen verhalen. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel. Eerder verschenen van de hand van Van Amerongen: 'In de voetsporen van Gerrit Achterberg', 'De wederopbloei van Wijk' en 'Het buiten van Wijk'.

advertentie
advertentie