Een voorbeeld van een drakenkop op een Vikingschip
Een voorbeeld van een drakenkop op een Vikingschip Vikingschip Dorestad

Ontwerp een drakenkop voor het Vikingschip

3 oktober 2018 om 15:19 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 22 september kon een kijkje worden genomen bij de vorderingen van de bouw van het Vikingschip. De bezoekers reageerden enthousiast. "Het schip is toch veel groter dan ik had gedacht." Ook kwam regelmatig de vraag hoe het schip, als de bouw voltooid is, naar buiten moet. Coos van den Hoek: "Het schip kan er alleen uit als het gebouw gesloopt wordt. En dat is precies wat er gaat gebeuren. Als het schip klaar is en het water in kan, wordt er een gevel gesloopt. Met een dieplader wordt het Vikingschip dan naar de stadshaven vervoerd, waar het officieel te water wordt gelaten. Maar zoals het er nu uit ziet, zal dat nog een jaar of twee gaan duren."

Ali van Vemde

Uitgebreid werd de tijd genomen om aan de belangstellenden uitleg te geven over de bouw. Duidelijk is dat hier mannen met kennis van zaken aan het werk zijn. Creatieve oplossingen moeten soms worden bedacht om alles zo te krijgen zoals ze het hebben willen. Op dit moment is het geraamte goed te zien en er wordt gewerkt aan de huidgangen, de mastvoet, een model van de roeispaan en de mast.

ONTWERPWEDSTRIJD Dat het een aanwinst gaat worden, dat mag duidelijk zijn. Maar een kenmerk van de Vikingschepen is dat er drakenkoppen op zo'n schip zaten. Ieder schip had zijn eigen kenmerken. Op de website www.vikingschipdorestad.nl en op de facebookpagina met dezelfde naam staan een aantal voorbeelden van deze drakenkoppen. Het Wijkse Vikingschip moet natuurlijk ook zo'n drakenkop krijgen en daarom is er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen die een drakenkop wil ontwerpen, wordt uitgenodigd deze voor 1 januari in te sturen. Dit kan via de website, maar ook kan het model in de ochtenduren worden afgeleverd bij de Vikinghal aan de Karolingersweg 234. Het winnende ontwerp moet uniek zijn, authentiek en passend in de tijd waarin het schip van oorsprong gevaren heeft, dreigend en uiteraard maakbaar. Het mag dus niet te ingewikkeld zijn. Het ontwerp mag worden getekend of worden gemaakt van gips, papier maché, hout of wat er nog meer te verzinnen is. Doe mee en laat straks jouw ontwerp het Wijkse Vikingschip sieren.

ADOPTIEHOUDERS Om het realiseren van het schip mogelijk te maken is hulp nodig. Inmiddels zijn er al 34 adoptiehouders die een deel van het schip geadopteerd hebben. Dat kan zijn een spijkerpakket, maar ook een roeibank of roeispaan. De adoptiehouders komen vooral uit Wijk bij Duurstede en de wijde omgeving, maar ook uit de Randstad en zelfs uit België en de Verenigde Staten. Ook adoptiehouder worden, kijk dan even op de website www.vikingschipdorestad.nl Daar is te vinden welke onderdelen van het schip nog kunnen worden geadopteerd.

LEUK WEETJE Gerben Joustra, lid van de landelijke archeo-organisatie AWN en al heel veel jaren actief om de geschiedenis van Wijk bij Duurstede te ontrafelen, heeft in dit kader nog een weetje over de Vikingnavigatie. De Vikingen bleven op de juiste koers met behulp van meerdere trucjes. Zij kozen een vaste breedtegraad. Om die juiste richting op koers te houden, gebruikten ze overdag de schaduw van een stok, rechtop vastgenageld aan boord. Als ze in dichte mist terecht kwamen, gebruikten de beste schippers de zogenaamde zonnesteen, die het gefilterde zonlicht dat nog door de mist heen kwam, op kon vangen. Deze doorkomende golflengte van het zonlicht door het steenkristal, wees de richting aan van de opgaande zon, op het moment dat hij zo gedraaid werd en de blauwe kleur ervan polariseerde naar wit. Piloten van de Skandinavische vliegmaatschappij hebben de werking van deze steen gecontroleerd, met succes.

OPEN DAGEN Op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober is er, in het kader van de Nationale Archeologiedagen, de gelegenheid om de vorderingen van de bouw van het Vikingschip te bekijken. Dit kan van 9.00 tot 12.00 uur.

Gerben Joustra toont een zogenaamde 'zonnesteen'
advertentie
advertentie